Hirdetés

A világ egyik leggazdagabb országában MI-vel generált bemondónő olvassa fel a híreket



|

Kuvait mesterséges intelligenciával létrehozott hírolvasóval erősít.

Hirdetés

A Perzsa-öbölben koncentrálódó olajpénzek lehetővé teszik, hogy a térség országai a csúcstechnológia terén is jelentős beruházásokat hajtsanak végre, így nem csoda, hogy a világot éppen meghódító mesterséges intelligencia is felkeltette a helyi illetékesek figyelmét.

Egy hónapja adtuk hírül, hogy az Egyesült Arab Emírségek a ChatGPT nevű chatbot oktatási célú hasznosítását vizsgálja, most pedig az öböl északnyugati csücskében fekvő Kuvait lép be az MI korába egy algoritmus segítségével generált hírolvasóval.

Hirdetés

A virtuális hírolvasó a Kuwait News nevű weboldal közönségét fogja szolgálni, amely az 1961-ben alapított Kuwait Times, a régió első angol nyelvű lapjának érdekeltségébe tartozik. A mesterséges intelligencián alapuló hölgy egy 15 másodperces videóban mutatkozott be a portál 1,2 millió követővel bíró Twitter-fiókján: "Fedha vagyok, az első kuvaiti műsorvezető, aki mesterséges intelligenciával dolgozik a Kuwait Newsnál. Milyen híreket preferálsz? Halljuk a véleményed!"

A The Guardian beszámolója alapján Abdullah Boftain, a Kuwait Times főszerkesztője elárulta, hogy a Fedha szó az ezüst kuvaiti nevére utal, és azért választották ezt, mert az emberek a robotokat is mindig ezüstös, fémes külsővel képzelik el. Boftain szerint az MI-műsorvezető az "új és innovatív tartalmak" tesztelésének részét képezi, a későbbiek során pedig akár a kuvaiti akcentust is elsajátíthatja, és híreket olvashat a portál Twitter-fiókján.

Sokakat meglepett, hogy az öbölbéli médiacég egy hófehér bőrű, szőke hajú híradós mellett döntött, ám a főszerkesztő szerint ez a megjelenés éppen Kuvait sokszínű, helyiekből és külföldiekből álló lakosságát szimbolizálja, s ezen keresztül a 4,6 milliós ország minden lakóját képes reprezentálni. A Kuvait Times nem az első médium, amely a koncepcióval kísérletezik, 2018-ban ugyanis a kínai Xinhua News is leleplezett egy mesterséges intelligencia segítségével létrehozott bemondót.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.