Hirdetés

A világ leggyorsabb MI-szuperszámítógépét építi a Metának az Nvidia



|

A Facebook anyacége megtöbbszörözi az infrastruktúrája jelenlegi teljesítményét, hatalmas előrelépést hozva a tartalomszűrésben.

Hirdetés

A Metává átvedlett Facebook nem kevesebbre törekszik, mint hogy a metaverzum révén egy virtuális térbe terelje a teljes életünket, ahol bármi lehetséges a munkától a szórakozáson át a kapcsolattartásig.

A grandiózus terv végrehajtásához pedig csúcstechnológiás infrastruktúrára van szükség, így pontosan illik a képbe, hogy a vállalat nemrég bejelentette a világ leggyorsabb, mesterséges intelligencia-fókuszú szuperszámítógépének megépítését.

Hirdetés

Ennek érdekében Zuckerbergék az Nvidiával társultak, az AI Research SuperCluster (RSC) nevű gépbe 760 Nvidia DGX A100-as célhardver kerül összesen 6080 GPU-val. Ha elkészül, az RSC 5 exaflopos (5 millió teraflopos) MI-teljesítményre lesz képes, 132 petabájt (135 168 terabájt) tárhellyel. Ez azonban még csak az első fázis, a várhatóan még az idén befejeződő második szakasz 16 ezerre emeli a GPU-k számát, a Meta szerint pedig az RSC ekkor válik majd a világ leggyorsabb MI-szuperszámítógépévé.

Forrás: Nvidia

A cég jelenlegi infrastruktúrájával összehasonlítva az RSC háromszor gyorsabb a természetes nyelvi feldolgozási modellek betanításában, és több mint 9-szer gyorsabban futtatja az adatátvitelt optimalizáló Collective Communication Libraryt (NCCL).

A gépet úgy tervezték, hogy jobb MI-modelleket dolgozzon ki, számos nyelv szövegeinek, videóinak és képeinek analizálásával. Az RSC így hatalmas előrelépést hozhat a tartalomszűrésben, ami kapóra jön a Metának, a vállalat automatikus szűrési rendszerei ugyanis csak a népszerűbb nyelvekben hatékonyak, ezért számos országban jelentős akadályok nélkül terjedhet a gyűlöletbeszéd a Facebookon, az Instagramon és a WhatsAppon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.