Hirdetés

A világjárvány is megmutatta, hogy depressziót okoz a közösségi oldalak túlzott használata



|

Kínai és amerikai kutatók hívták fel a figyelmet arra, hogy a világjárvány idején sem túl jó ötlet sokat használni a közösségi oldalakat, mert mindez depresszióhoz vezet.

Hirdetés

Az elmúlt években újra és újra próbálták felhívni az orvosok és különböző szakemberek az emberek figyelmét arra, hogy a közösségi oldalak túlzó használata, a túl sok képernyőidő és állandó mobilozás nagyon komoly lelki és mentálhigiénés problémákat okoz, és kapcsolatokat is tönkretehet.

Tim Cook is többször figyelmeztetett erre. A jelek szerint nem jártak túl sok sikerrel, ugyanis a világjárvány idején még durvábban app- és mobilfüggő lett a társadalom. Kínai és amerikai kutatók a Pennsylvania és a Csinan Egyetemekről most ismét igyekeznek kimondani a nyilvánvalót: a túlzásba vitt közösségi média a rossz hírekkel kombózva nem éppen a legideálisabb állapot az embernek.

Hirdetés

A közös tanulmányukban Vuhanban élő embereket vizsgáltak, már akkor elkezdték a megfigyeléseket, amikor először elrendelték a kijárási tilalmat. Figyelték az információszerzést és azok megosztását is, ugyanakkor a régióban nagy gondot jelentett, hogy mivel a kínai média nem adott hírt a járványról, ezért még többen fordultak a közösségi média felé. Ez válságok idején egyébként is jellemző, és más amerikai tanulmányok is erre jutottak. 

Most a vizsgált emberek több mint fele tapasztalt depressziót, miközben a járvány előtt nem küzdött ilyen problémával. Sokan másodlagos traumát éltek át mások traumatikus élményeinek a hatására.

Ezek súlyosságát a kutatók szerint nagy mértékben erősítette, ha valaki sokat használta a közösségi oldalakat. Hangsúlyozták, hogy nem muszáj felhagyni a Facebook és a Twitter, Instagram használatával, de az egyensúlyra kell törekedni, és tudatosan szűrni a tartalmakat, mielőtt azok teljesen rabjukká tesznek.

A játékfüggőségről is írtuk már korábban, hasznos tippeket lehet találni annak kapcsán a kütyü- és netfüggőség problémájának kezeléséhez, de ezt a videót is érdemes megnézni a téma kapcsán.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.