Hirdetés

A Vodafone bemutatta Budapest első állandó 5G bázisállomását



|

A Vodafone felavatta Budapest első állandó, élő 5G bázisállomását, aminek képességeit többek közöt egy távvezérelt autóval mutatta be.

Hirdetés

A Vodafone Magyarország május 23-án, IX. kerületi székházának tetején telepítette a főváros első állandó, élő 5G bázisállomását. A felavató eseményen a Vodafone az országban elsőként csatlakoztatott két - hazánkban még nem kapható - 5G képes Samsung S10 okostelefont állandó 5G állomására és bemutatott egy távolról, 5G kapcsolaton keresztül vezérelt autót.

Hirdetés

"Célunk, hogy az általuk nyújtott előnyökből az egész ország részesüljön. Hogy mindezt elérhessük, ma egy jelentős lépést tettünk azáltal, hogy bemutattuk, mire képes a főváros első állandó, saját frekvenciánkat használó 5G bázisállomása." - mondta el Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója.

A budapesti állandó 5G bázisállomást felavató eseményen a technológia részleteiről Ahmed Elsayed, a Vodafone Magyarország Műszaki vezérigazgató-helyettese beszélt. "A budapesti és zalaegerszegi állandó 5G állomásaink non-standalone szabvány szerint működnek, tehát a már meglévő 4G állomásainkra épülnek. A saját 3,5GHz-es frekvenciánkat használó 5G állomások elméleti maximális letöltési sebessége meghaladhatja az 1 gigabit per szekundumot is, a késleltetés pedig 10 milliszekundum alá is csökkenhet."

 "A Vodafone Magyarország azért telepíthette második állandó 5G állomását is, mert a jelenleg is aktív mobilszolgáltatók közül előrelátóan egyedül mi vásároltunk az NMHH 2016-os aukcióján 5G-s frekvenciát a 3,5GHz-es sávban. Nem titkolt célunk, hogy a mobilkommunikációs iparágban vezető szerepet vállaljunk az 5G fejlesztések terén, és az egész társadalom számára mielőbb elérhetővé tegyük a legújabb generációs technológiát." - mondta el Dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország Vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese, az igazgatóság alelnöke.

Az ötödik generációs mobilhálózatoknak első sorban ipari felhasználási módoknál lesz jelentősége, köztük olyanoknál, ahol az azonnali reagálás kritikus fontosságú. Ilyen például az önvezető autózás, melynek elterjedésében kulcsszerepe lesz az 5G-nek. A Vodafone budapesti székházában is bemutatta az önvezető gépjárművek felé vezető egyik legfontosabb állomást, a távvezérlésű gépjárműirányítást. A BMW i3 típusú elektromos autó és a távoli vezetőülés közötti kapcsolat a Vodafone élő 5G kapcsolatán valósult meg, lehetővé téve a gépjármű valós idejű, távoli vezérlését.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.