Hirdetés

A Windows 10 legjobb érintőpados gesztusai



|

Mutatunk néhányat a Windows 10 igen hasznos gesztusai közül, amelyek bármelyik laptop használata közben jól jöhetnek.

Hirdetés

Az érintőképernyős és érintőpados gesztusokat már a Windows 8 is támogatta, ott azonban (a kezdetekben) ezeknek még nem volt igazán sok haszna. Aztán jöttek az érintős egerek és monitorok, javultak a funkciók, majd több gesztus is érkezett. A Windows 10-ben már nagyon hasznosak ezek a gesztusok a mindennapi használat során. 

Hirdetés

Az érintőpados gesztusok egy részét egyes laptopok csak akkor támogatják, ha olyan érintőpad kapott helyet a gépben, amit a Windows 8.1 kiadása után gyártottak. Ennek megléte a Gépházban ellenőrizhető: ha a rendszer szerint precíziós érintőpárna van a gépben, akkor minden működik majd. Ellenkező esetben a haladóbb gesztusok (5-8) nem. Most pedig következzen néhány praktikus gesztus. 

1. Drag and drop

A drag and drop funkciót másolja, ha egy ujjal duplán érinted meg a padot egy elemen, majd azt odébb húzod. Ha végeztél, engedd fel az ujjad, és az elem oda kerül, ahová szeretted volna. 

2. Görgetés

A görgetés is könnyen megoldható külön egér nélkül. Két ujjal megérintve és fölfelé vagy lefelé simítva az érintőpárnát el is indul a képernyő a meghatározott irányba. Ez bármilyen görgetést támogató programban működik, függőlegesen és vízszintesen is.

3. Nagyítás

Az okostelefonokról ismert nagyítás is elérhető, ehhez mindössze két ujjal össze kell csípned az érintőpadot. Ha kicsinyítenél, akkor pedig az ellenkező irányba végezed a műveletet. Képszerkesztésnél és böngészés során is ideális ez az extra. 

4. Forgatás

Amennyiben a Gépházban korábban már engedélyezted a funkciót, akkor elegendő két ujjal megérintened az érintőpárnát, majd elfordítanod körkörös irányban az ujjaidat. Természetesen nem minden elem forgatható. 

5. Jobb gombos menük

A jobbgombos menüket nem csak normál módon, gesztussal is előhívhatod. Ehhez használd két ujjadat, majd nyomd meg a padot. Ideális művelet ez webes linkekhez vagy fájlokhoz az Intézőben. 

6. Minden ablak megjelenítése

A Windows 10 igen hasznos feladatnézetét könnyedén megjelenítheted, ha egyszerre három ujjaddal fölfelé simítasz az érintőpadon. Három ujjal lefelé ezt bármikor bezárhatod, ha mégsem választanál egy ablakot sem. 

7. Ablakok kicsinyítése

Ha három ujjal lefelé simítasz, akkor minden megnyitott ablakot lekicsinyít a rendszer. 

8. Váltás a következő programra

Az Alt + Tab és a feladatnézet helyett még praktikusabb, ha gesztussal váltasz az alkalmazások között. Ezt könnyedén megteheted, ha három ujjal balra vagy jobbra simítasz az érintőpadon. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.