Hirdetés

A Yettel 5G-s otthoni nettel üzen hadat a kábeles internetnek



|

Elindult az első olyan szolgáltatás az országban, amely ténylegesen is kihasználja az 5G-s hálózat nyújtotta előnyöket.

Hirdetés

Tavaly indította útjára a Yettel az OtthonNet, valamint az OtthonNet Lite szolgáltatásokat, amelyek az otthoni vezetékes internetnek állítottak konkurenciát. A két, 4G-s hálózaton működő csomagból álló kínálat most tovább bővül: az OtthonNet Pro ráadásul immáron az 5G-s hálózatot (azon belül is a 3700 MHz-es sávot) használja.

A technológiai váltás legfontosabb hozadéka a gyorsabb adatátviteli sebesség, amely elérheti akár az 1000 Mbit/s-ot is - a bemutatón a Yettel valós körülmények között tesztelve a szolgáltatás sebességét, 870 Mbit/s-os letöltési és 130 Mbit/s-os feltöltési sebességet mért. Noha az 5G-s hálózat 1-2 ms-os válaszidőre is képes, a Yettel hálózatán technikai okok miatt a ping a 4G-s hálózat ping idejével azonos, vagyis nagyjából 12-20 ms között alakul.

Hirdetés

Az OtthonNet Pro első körben Budapesten és néhány nagyvárosban lesz elérhető; a pontos lefedettséget a szolgáltató nem árulta el, de lehet azért következtetni rá az 5G-s lefedettségi térkép alapján. A vállalat egyébként az év során jelentős fejlesztéseket tervez, év végére 430-440 5G-s bázisállomás működhet majd országszerte.

A szolgáltatás mellé a Yettel az eszközöket is biztosítja, amelyeket a Nokia, a ZTE illetve a Kaon gyárt - az eszközöket az OtthonNet Pro csomag mellé vagy ingyen, vagy jelképes bérleti díj fejében kapják meg az előfizetők. Az eszközpark az 5G-s hálózat sajátosságaira való tekintettel rugalmas beüzemelést biztosít: a ZTE beltéri routere mellett a kínálat része a Nokia, valamint a ZTE-Kaon duó eszközpárosa is. Ezek az eszközpárok egy kültéren elhelyezendő modemet valamint egy beltéri routert tartalmaznak. Az 1000 Mbit/s-os maximális sebességet figyelembe véve a routerek mindegyike természetesen a WiFi-6 szabványt is támogatja.

A bevezetési időszak során a szolgáltatás, hűségidő vállalásával, 6 hónapig ingyenesen próbálható ki (ha viszont valaki lemondja az előfizetést a próbaidőszak lejárta előtt, akkor a szerelési díjat, ami 30 ezer forint, ki kell fizetni), ezt követően a havidíj az előfizetés pontos helyétől valamint az adott helyen elérhető alternatív szolgáltatásoktól függően 4-9 ezer forint között alakul. A szolgáltatás, bár mobil hálózaton keresztül működik, helyhez között abban az értelemben, hogy csak az előfizető lakcímén, de legalább azonos irányítószámmal rendelkező címen lehet csak igénybe venni. Adatforgalmi korlát nincs.

Az OtthonNet Pro csomag a Yettel üzleteiben rendelhető meg, a beüzemelést a szolgáltató 5 napon belül vállalja. További információk elérhető a yettel.hu/otthonnet címen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.