Hirdetés

A YouTube átverésével 23 millió dollárnyi jogdíjat lopott el két merész csaló

|

Az eddigi legsúlyosabb ismert csalás mutat rá, hogy milyen komoly gondok vannak a videómegosztó jogvédelmi mechanizmusaival.

Hirdetés

Ezen a ponton talán már mindenki tisztában van vele, hogy a YouTube finoman szólva sem tévedhetetlen, ha a szerzői jogok érvényesítéséről van szó, hiszen egy sor eset bizonyítja, hogy a Google szárnyai alá tartozó videómegosztó mindenféle ellenőrzés nélkül képes letiltani az anyagokat, vagy akár elvenni azok tulajdonjogát, ha bejelentés érkezik hozzá.

Az ilyen sztorik többségében a YouTube gyakran mellényúló automatizált rendszere a főszereplő, egy nem mindennapi bűncselekmény azonban rávilágít, hogy ennél sokkal mélyebben gyökereznek a problémák.

Hirdetés

A Billboard nemrég egy oknyomozó cikkben számolt be két phoenixi csalóról, akik 23 millió dollárnyi jogdíjat söpörtek be a videómegosztón keresztül, s ezzel valószínűleg a YouTube történetének legnagyobb értékű "jogdíjrablását" követték el. José Medina Teran és Webster Batista különböző latin slágerek szerzőit károsították meg, olyan előadók műveiért gyűjtve be a kifizetéseket, mint Julio Iglesias, vagy Daddy Yankee. A merész csalássorozat ráadásul éveken át folyhatott zavartalanul.

A páros még 2017-ben hozott létre egy MediaMuv nevű médiacéget, amellyel az adott dalok jogainak kezelőjeként léptek fel. Ehhez hamisított dokumentumokkal átvertek egy hirdetési vállalatot, az AdRevet, amely így maga adott hozzáférést nekik a YouTube - elvileg - szigorúan felügyelt tartalommenedzselő szoftveres eszközeihez. Az eszközök birtokában pedig a kamucég már saját maga is elindíthatta a jogdíjköveteléseket, anélkül, hogy bárki is ellenőrizte volna azok megalapozottságát.

A számítások szerint a MediaMuv 4 év alatt több mint 50 ezer dalról állította, hogy hozzá tartozik, amíg a csalók tavaly le nem buktak egy adóhatósági eljárás során. A párost most egyebek melett 30 rendbeli összeesküvéssel, pénzmosással és személyazonosság-lopással vádolják. José Medina Teran teljes egészében tagadja a vádakat, tárgyalására novemberben kerül majd sor, a társa, Webster Barista viszont vádalkut kötött, melynek keretében feltárta a hatóságoknak az elkövetés módját.

A phoenixi jogdíjbanditák mutatványa alapjaiban vonja kétségbe azt a koncepciót, amit a YouTube a jogdíjkövetelések érvényesítése során alkalmaz. A jelenlegi rendszerben a független előadóknak nincs közvetlen hozzáférésük a jogdíjakkal kapcsolatos eszközökhöz, így egy megalapozatlan követelés esetén egy olyan külsős hirdetési partneren keresztül védekezhetnek, mint a MediaMuv által is megvezetett AdRev, amely rendelkezik a jogdíjügyek intézéséhez szükséges tartalomkezelési hozzáféréssel.

A 23 millió dolláros csalás azonban rávilágított, hogy ezek a cégek korántsem nyújtanak biztosítékot a korrekt eljárásra. Az eset továbbá felveti, hogy ha egy ennyire nyílt csalás éveken át maradhatott észrevétlen, akkor milyen sok lehet azokból az óvatosabb akciókból, amikor egy-egy számnak csak egy bizonyos részéért követelnek jogdíjakat a csalók, hiszen a több szerzővel bíró daloknál ilyenkor még nehezebb ellenőrizni az igények megalapozottságát.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.