Hirdetés

A YouTube már teszteli az AV1-es kodeket



|

Egészen pontosan a béta böngészőkkel kezdte meg az AV1-es kodek bétatesztelését a YouTube.

Hirdetés

A YouTube közzétette az első olyan tesztvideókat, amelyek már az AV1-es videokodeket alkalmazzák. Ez a kodek lehetővé teszi, hogy a video streamelésére fordított sávszélesség jelentős mértékben kisebb legyen, miközben a minőségből semmit nem áldoz fel, és lekörözi az olyan tömörítési szabványokat, mint a HEVC. 

Hirdetés

Az AV1 a mozgó és az állóképekhez is kínál architektúrát. A fejlesztést részben a Google finanszírozza, így nem túl meglepő módon a jövőben a JPEG és a H.264 szabványokat is leváltaná. A jobb tömörítés mellett előny még a jogdíjmentes licenc, ami a YouTube számára sok megtakarítást jelentene. 

Az első AV1-ben kódolt videók listája itt található meg. Elképzelhető, hogy az adatfogyasztás egyelőre nem igazán megy lentebb ezekkel, ugyanis nagyon magas bitrátán kódolták a teljesítmény teszteléséhez. A jövőbeli lejátszási listák már eltérőek lehetnek. A teszteléshez minimum Chrome 70 béta vagy Firefox 64.0a1 kell, ezekben már van AV1-támogatás. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.