Hirdetés

A YouTube nem törli a boulderi lövöldözés helyszínén készült livestream felvételét



|

A videóban helyenként az áldozatok is felfedezhetők, de a platform szerint az anyag nem sérti az irányelveiket.

Hirdetés

A coloradói Boulderben egy áruházi mészárlás során a 21 éves Ahmad Al Aliwi Alissa 10 ember életét oltotta ki, mire a hatóságoknak sikerült elfogniuk. A helyszínen készült riportok hamar bejárták a médiát, ám egy anyag, amit a ZFG Videographer YouTube-csatornát üzemeltető Dean Schiller forgatott, különösen nagy port kavart.

Schiller nem sokkal az első lövések eldördülése után kezdett streamelni, amit három órán át folytatott egészen a telefonja lemerüléséig. A közvetítés csúcspontján 30.000-en követték az eseményeket a videón keresztül, jelenleg pedig már 700.000 felett jár a megtekintések száma. A felháborodást az okozta, hogy a streamben több áldozat is látható volt, illetve Schiller folyamatosan kommentálta a taktikát is, amivel a rendőrség igyekezett ártalmatlanná tenni a támadót.

Hirdetés

Sokan felvetették, hogy az anyagot már csak kegyeleti okokból is el kellene távolítani, ám a YouTube szóvívője a Vice News és a The Verge kérdésére nyilatkozva elmondta, hogy nem tervezik a lépést.

"A tegnapi tragikus lövöldözés után munkatársaink észleltek egy járókelő által rögzített videót. A nézők sokkolására és undorának kiváltására alkalmas tartalmakat nem engedélyezzük a YouTube-on, az olyanokat viszont igen, melyek elegendő hírértékkel, vagy dokumentáló kontextussal bírnak."

- szól a YouTube érvelése.

A platform ugyanakkor elhelyezett egy figyelmeztetést a stream elején, mely szerint az abban látottak a nyugalom megzavarására alkalmasak. Sokaknál az is kiverte a biztosítékot, hogy Schiller hatósági felszólításra sem hagyta abba a felvételt, egy ponton pedig maga figyelmeztette az egyik rendőrt, hogy ő újságíró, ezért azt tesz, amit akar, és figyeli a rendfenntartók viselkedését. A videóst egyébként 2019-ben le is tartóztatták, miután a helyi börtön környékén kamerázott.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.