Hirdetés

Abszurd okból blokkolhatták a Telegramot Brazíliában



|

Legalábbis így védekezik az üzenetküldő vezetője, miután a legfelsőbb bíróság az egész országban felfüggesztette a szolgáltatást.

Hirdetés

Az orosz-ukrán háború kirobbanásával mostanság részben arról szólnak a hírek, hogy éppen milyen cégek vonulnak ki Oroszországból, s hogy az orosz kormány cserébe milyen szolgáltatásokat blokkol a saját hatáskörében. Most viszont Brazília került terítékre, miután a helyi legfelsőbb bíróság a Telegram üzenetküldő felfüggesztéséről döntött, amiért az többszörösen figyelmen kívül hagyta az álhírterjesztésen, vagy más törvénysértő aktivitáson kapott profilok befagyasztására irányuló hivatalos felszólításokat.

A Reuters beszámolója szerint a legfelsőbb bíró Alexandre de Moraes 24 órát adott a brazil telekommunikációs hatóság, az Anatel vezetőjének, hogy életbe léptesse a Telegram blokkolását, ami addig lesz érvényben, amíg a platform nem intézkedik az érintett profilok ügyében, nem fizeti ki a függőben lévő büntetéseit és nem mutat be egy hivatalos brazíliai kapcsolattartót a bíróság előtt. A bíró egy füst alatt az Apple-t és a Google-t is felszólította, hogy működjenek együtt az ítélet végrehajtásában.

Hirdetés

Nem ez az első alkalom, hogy az anonim üzenetküldést kínáló Telegram összeakasztja a bajszát egy országgal: Németországban az oltásellenes mozgalom támogatásával vádolták meg a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett céget, miután a rendőrség 64 ilyen profilt blokkolt az üzenetküldőn.  Korábban pedig Oroszországban próbálták letiltani a szolgáltatást, de nem jártak sikerrel.

A brazil ügyet viszont a platform első emberének védekezése teszi igazán érdekessé. Az alapító-vezérigazgató Pavel Durov a döntés után egy hosszabb posztban magyarázta, hogy nem szándékos mulasztás, hanem olvasatlan e-mailek állnak a hatósági felszólítások figyelmen kívül hagyása mögött. A CEO szerint a Telegram februárban kérte, hogy egy külön erre a célra létrehozott e-mail címen folytassák az egyeztetést, ám ez valamiért nem ért célba, és a bíróság továbbra is az addig használt általános címre küldte az üzeneteit.

"Sajnos a válaszunk elveszhetett, mert a bíróság a régi, általános célú e-mail címet használta a további próbálkozások során. Ennek eredményeképpen lemaradtunk egy március eleji határozatáról, amely egy letiltási kérelmet tartalmazott."

Durov nem tér ki rá, hogy ha addig elolvasták az ide érkező leveleket, akkor miért bizonyult leküzdhetetlen akadálynak, hogy a bíróság továbbra is ezt a címet használta. A vezérigazgató mindenesetre azt állítja, hogy azóta sikerült megtalálni az elkeveredett üzeneteket, és már be is nyújtottak egy új jelentést a bíróságnak. A Telegram most azt szeretné, hogy halasszák el a szolgáltatás blokkolására vonatkozó döntés végrehajtását, amíg teljesítik a bíróság kéréseit és rendezik a kommunikációs bonyodalmakat.

A Reuters ugyanakkor rámutatott, hogy Brazília szélsőjobboldalinak mondott, oltásellenes és globális felmelegedést tagadó nézeteiről híres elnöke, Jair Bolsonaro és hívei előszeretettel használják a Telegramot, így a döntés komoly politikai vihart kavart az országban. Mások mellett az igazságügyi miniszter is kikelt ellene a Twitteren, aki azt ígérte, hogy keresni kezdték a megoldást arra, hogy minden brazil azt a platformot használhassa, amelyiket csak szeretné.

A Telegram körül az utóbbi években mindenesetre sorozatosak voltak a botrányok, az üzenetküldő ugyanis nemcsak a radikális politikai mozgalmak körében népszerű, de a bűnözők is előszeretettel használják.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.