Hirdetés

A Google elkaszálta az iráni koronavírus-appot



|

A közel-keleti ország kormányának hivatalos tájékoztató appja állítólag túl sokat ígért, ezért megtévesztőnek találták.

Hirdetés

Irán a Kínán kívüli országok között a kifejezetten súlyosan fertőzöttek közé tartozik, jelenleg a harmadik helyen áll a rangsorban 8042 fertőzöttel és 291 halálos áldozattal. A helyi kormány épp ezért egy olyan mobilalkalmazást adott ki, amellyel a lakosok egyfajta öndiagnózisnak vethették alá magukat - az AC19 nevű appot azonban a Google rövid úton törölte a Play Store kínálatából.

Hirdetés

A törlés okaként először többen azt gyanították, hogy mivel az iráni kormánynak köze volt az alkalmazáshoz, ezért biztonsági szempontból nem volt megfelelő, de a ZDNet bevizsgáltatta szakértőkkel, akik megállapították, hogy semmilyen spyware vagy egyéb sebezhetőség nincs benne. Később aztán kiderült, hogy egyszerűen az app félrevezető mivolta pöccintette fel a piros lámpát.

A hírek szerint a Google valószínűleg azért döntött az AC19 eltávolítása mellett, mert az app egyértelműen azt sugallta, hogy az öndiagnosztikára épülő kérdéssor végére egyértelműen megállapíthatja bárki, hogy fertőzött vagy sem. Márpedig azt már most tudni lehet, hogy például a meghatározhatatlan idejű lappangási szakaszban akár teljesen tünetmentes lehet az illető, tehát hiába pörget végig egy kérdéssornyi checklistet arról, hogy lázas-e, folyik-e az orra, nehezen kap-e levegőt, ha mindenre nemmel válaszol, ettől még simán ott ficereghet benne a COVID-19. Ugyanígy azok a kérdések sem érnek sokat, amelyben arról tudakolózik az app, hogy került-e kapcsolatba fertőzöttel, hiszen pont a tünetmentesség miatt erről sem lehet biztos tudomása a válaszadónak.

A Google egyébként hivatalosan csupán egy olyan sablonválaszt adott az esetre, hogy a megoldás minden spekulációnál egyszerűbb: az amerikai-iráni kereskedelmi embargó miatt nem engedélyez olyan fejlesztői fiókokat a Google Play-en belül, amelyek közvetlenül iráni cégekhez, szervezetekhez vagy magánszemélyekhez köthetők. Ezzel együtt többen is arra figyelmeztetnek, hogy mint minden aktuális, "hangos" téma esetében, úgy a koronavírussal kapcsolatban is megjelenhetnek különféle alkalmazások, amelyek 100 százalékos öndiagnózist, tuti biztosan működő ellenszereket vagy egyéb kapcsolódó előnyöket kínálnak, ezeket lehetőség szerint kerülje el mindenki.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.