Hirdetés

Adatvédelmi katasztrófát okozhat az iPhone X



|

Az appok fejlesztői igazából az arcunk teljes 3D-s vázát megkapják.

Hirdetés

Az Apple az iPhone X-en egy részletes térképet készít a felhasználók arcáról a TrueDepth kamerával, majd az adatokat biztonságosan és helyben tárolja, más szerverekre nem küldi el. A gond az, hogy a külsős alkalmazásfejlesztők is rengeteg adathoz férhettek és férhetnek hozzá az emberek arcáról, ráadásul az illetők hangulatáról is mindent tudnak. 

Hirdetés

Adatvédelmi szempontból ez igen aggasztó, hiszen a legjobb esetben is marketingcélokra vethetik be mindezeket. 

Egy kutató már korábban készített egy appot, ami bemutatta, hogy mennyi arcfelismerési adatot ad tovább a fejlesztőknek az Apple. Kiderült, hogy olyan sokat, hogy bárki létrehozhat mások arcáról egy 3D-s másolatot. A drótháló-alapú arcmodellt élőben kísérik a szemöldök, száj és más részek mikromozgásaival kapcsolatos egyedi adatok, amelyeket a fejlesztők a saját gépeiken tárolhatnak. 

Az Apple komolyan veszi a biztonságot, és kötelezi a fejlesztőket, hogy engedélyt kérjenek a kamera használatára, illetve, hogy magyarázzák el, hol és hogyan használják fel az adatokat. Az Apple ezzel persze trendet teremthet, és ha minden más gyártó követi, akkor könnyen adatvédelmi katasztrófa alakulhat ki, majd a sötét weben pénzért árulhatják az arcmásolatokat, és a bankkártya-csalások száma is az egekig emelkedhet. 

Az Apple igyekszik mindezt megelőzni azzal, hogy minden fejlesztőt adatvédelmi irányelv közzétételére kötelez, illetve tiltja az arcfelismerési adatok értékesítését, illetve az ismeretlen emberek azonosítását és a reklámcélú alkalmazást. 

A szakemberek szerint azonban az iPhone X miatt úgy tűnik, mintha normál dolog lenne az arcfelismerés. Nem biztos, hogy minden mobil-, kamera- és dróngyártó ilyen óvatos lesz, és mindenki betartja a szabályokat: mindez pedig olyan széleskörű megfigyelésre épülő jövőt hozhat, amire senki nem mert eddig gondolni. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.