Hirdetés

Vége a digitális csalásnak, lebuktathatók lesznek az agyonretusált fotók



|

Ma már nem kell profinak lenni ahhoz, hogy valaki vonzóbbra, vékonyabbra, izmosabbra, magasabbra retusálja magát a fotókon. Nekik viszont rossz hír, hogy érkezik a retus-lebuktató megoldás.

Hirdetés

Már az analóg fotók retusálása is nagy divatnak számított, de ezt természetesen csak profi körülmények között végezték, az eredményét pedig divatlapok borítóin láthattuk. Aztán ahogy elkezdtek terjedni a számítógépes grafikai szoftverek, egyre többen próbálgathatták kisebb-nagyobb sikerrel a digitális képek manipulációját. Az Adobe Photoshop jó néhány verzió óta tartalmazza a Liquify nevű effektet, amely már gyermekien könnyűvé teszi a képek szinte észrevétlen torzítását, például egy pillanat alatt vékonyabbra vehetjük a derekunkat, izmot pumpálhatunk a felkarunkba, slankíthatjuk az arcunkat és így tovább. De úgy tűnik, ez túl messzire ment, mert most maga az Adobe fejleszt olyan megoldást, ami képes felismerni egy utólag manipulált fotót.

Hirdetés

A leginkább kép-és videoszerkesztőiről ismert cég a UC Berkeley-vel együtt dolgozik azon, hogy olyan MI-t fejlesszenek, ami képes felismerni a fotókon az arc manipulálását. Nem újkeletű az Adobe érdeklődése ezen dolgok iránt, hiszen már tavaly is valami hasonlón dolgoztak, csak a videókkal kapcsolatban. Ott arra mentek rá, hogy a mesterséges intelligencia képes legyen felismerni a módosított mozgóképes anyagokat, így például a klónozott, vagy éppen az eltávolított objektumokat. A cég egyik szóvivője szerint még nem tervezik, hogy széles körben elterjesszék az eljárást, inkább azon ügyködnek, hogy csiszolgassák az algoritmusokat. 

Az Adobe egyik blogposztjában úgy fogalmazott, hogy büszkék a széles körben használt termékeikre, ugyanakkor igyekeznek arra is odafigyelni, hogy a szoftvereiket etikusan használják fel a vásárlók, mert a valótlanságot hordozó tartalmak egyre fokozódó problémát jelentenek. A jelenleg használt "csalás-felderítő" algoritmusuk meglepően jól működik már most is, hiszen amikor manipulált képeket mutattak embereknek, csak 53 százalékuk tudta megmondani, hogy melyik módosított, míg a mesterséges intelligencia 99 százalékban hibázott rá a turpisságra.

Egyelőre a technológia kifejezetten a Photoshopban dolgozó Liquify effekt nyomait találja meg leghatékonyabban, de ez nem is feltétlenül gond, hiszen ez az egyik legfejlettebb automatizált retusáló eszköz. Mobilokra is beszerezhető egy csomó "vékonyítsd magad" jellegű app, de ezek általában annyira baltával faragott végeredményt adnak, hogy az ilyesmik felismeréséhez nem is kell külön algorutmus, hanem egy túlkoros vakond is azonnal kiszúrja, hogy Mimike mellei körül a háttérben látható épület is eltorzult, míg a darázsderék mellett látható tereptárgyak gyanúsan befelé hajlanak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.