Hirdetés

Agyába ültetett chipnek hála ismét járni tud egy 12 éve lebénult férfi|

A forradalmi technológia révén a puszta gondolatokkal hozhatók ismét mozgásba az izmok.

Hirdetés

Habár sokakat elrémiszt a koncepció, az orvostudomány nagy reményeket fűz az emberi testbe ültetett chipekhez, amelyek a közelmúltban már bizonyították, hogy nemcsak a kommunikációs nehézségekkel küzdő betegeknek hozhatnak megváltást, de akár a lebénult pácienseket is újra lábra állíthatják.

Az utóbbi területen a svájci Lausanne-i Egyetem professzorai, Grégoire Courtine és Jocelyne Bloch érték el a legnagyobb előrelépést, akik egy olyan implantátumot fejlesztettek ki, melynek segítségével akár egyetlen nap alatt megtanulhatnak járni a mozgáskorlátozott emberek. Tavaly mi is beszámoltunk a mikrochip-alapú technológiáról, most pedig ennek következő generációs változata is leleplezésre került.

Hirdetés

Courtine-ék korábbi eljárása egyetlen, mesterséges intelligenciával vezérelt implantátumra épült, amely a gerincvelőn át továbbította a járáshoz szükséges jeleket a lábak részére. A megoldás már így is képes volt kimozdítani a kerekesszékből a pácienseket, cserébe viszont csak előre programozott, robotikus hatású járást tudtak elérni vele.

Ezzel szemben az új generációs konstrukció két agyba ültetett chippel és egy külső sisakkal bővítette a rendszert, amelyekkel a kezelt személyek saját akaratukból, lényegében a gondolataik útján tehetik meg a lépéseket. Az új technológiát már sikerrel tesztelték a 2021 nyarán megoperált Gert-Jan Oskamon, aki 12 évvel ezelőtt bénult le egy kerékpáros baleset következtében. A találmányt kezelő NeuroRestore kutatási központ egy látványos videót is megosztott a holland férfiról, amit a BBC tolmácsolásában nézhetünk meg:

A lassú, de természetes hatású járást biztosító technológia ugyan rendkívül ígéretes, ám a kutatók figyelmeztetnek, hogy továbbra is a kezdeti fázisnál tartanak a munkával, ezért csak jóval később reális a szélesebb körű alkalmazás. Ami viszont késik, az nem múlik, a BBC-nek nyilatkozó Courtine professzor szerint pedig a chipek még ennél is hatékonyabb munkát végezhetnek, ha a jövőben a legfeljebb néhány hete lebénult páciensek számára is elérhetővé válnak. Az ő esetükben ugyanis jelentősen magasabb az esély a felépülésre, mint az operáció idején már 10 éve kerekesszékben élő Gert-Jannál.

A találmányról szóló publikáció a Nature című tudományos folyóiratban olvasható, a NeuroRestore weboldalát pedig ezen a linken lehet böngészni.  A munka végső célja  a miniatürizálás, a majdani forgalomba hozatalt pedig Courtine és Bloch cégén, az Onward Medicalen keresztül fogják lebonyolítani.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.