Hirdetés

Agyába ültetett chipnek hála ismét járni tud egy 12 éve lebénult férfi



|

A forradalmi technológia révén a puszta gondolatokkal hozhatók ismét mozgásba az izmok.

Hirdetés

Habár sokakat elrémiszt a koncepció, az orvostudomány nagy reményeket fűz az emberi testbe ültetett chipekhez, amelyek a közelmúltban már bizonyították, hogy nemcsak a kommunikációs nehézségekkel küzdő betegeknek hozhatnak megváltást, de akár a lebénult pácienseket is újra lábra állíthatják.

Az utóbbi területen a svájci Lausanne-i Egyetem professzorai, Grégoire Courtine és Jocelyne Bloch érték el a legnagyobb előrelépést, akik egy olyan implantátumot fejlesztettek ki, melynek segítségével akár egyetlen nap alatt megtanulhatnak járni a mozgáskorlátozott emberek. Tavaly mi is beszámoltunk a mikrochip-alapú technológiáról, most pedig ennek következő generációs változata is leleplezésre került.

Hirdetés

Courtine-ék korábbi eljárása egyetlen, mesterséges intelligenciával vezérelt implantátumra épült, amely a gerincvelőn át továbbította a járáshoz szükséges jeleket a lábak részére. A megoldás már így is képes volt kimozdítani a kerekesszékből a pácienseket, cserébe viszont csak előre programozott, robotikus hatású járást tudtak elérni vele.

Ezzel szemben az új generációs konstrukció két agyba ültetett chippel és egy külső sisakkal bővítette a rendszert, amelyekkel a kezelt személyek saját akaratukból, lényegében a gondolataik útján tehetik meg a lépéseket. Az új technológiát már sikerrel tesztelték a 2021 nyarán megoperált Gert-Jan Oskamon, aki 12 évvel ezelőtt bénult le egy kerékpáros baleset következtében. A találmányt kezelő NeuroRestore kutatási központ egy látványos videót is megosztott a holland férfiról, amit a BBC tolmácsolásában nézhetünk meg:

A lassú, de természetes hatású járást biztosító technológia ugyan rendkívül ígéretes, ám a kutatók figyelmeztetnek, hogy továbbra is a kezdeti fázisnál tartanak a munkával, ezért csak jóval később reális a szélesebb körű alkalmazás. Ami viszont késik, az nem múlik, a BBC-nek nyilatkozó Courtine professzor szerint pedig a chipek még ennél is hatékonyabb munkát végezhetnek, ha a jövőben a legfeljebb néhány hete lebénult páciensek számára is elérhetővé válnak. Az ő esetükben ugyanis jelentősen magasabb az esély a felépülésre, mint az operáció idején már 10 éve kerekesszékben élő Gert-Jannál.

A találmányról szóló publikáció a Nature című tudományos folyóiratban olvasható, a NeuroRestore weboldalát pedig ezen a linken lehet böngészni.  A munka végső célja  a miniatürizálás, a majdani forgalomba hozatalt pedig Courtine és Bloch cégén, az Onward Medicalen keresztül fogják lebonyolítani.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.