Hirdetés

Agyba ültetett chippel kúrálnák a depressziót



|

Újabb startup vette célba az emberi agyat, a technológia már túl is van egy sikeres beültetésen.

Hirdetés

A világszerte több mint 280 millió embert, vagyis a bolygó lakosságának közel 3,5 százalékát érintő depresszió kezelésében korszerű terápiával és modern gyógyszerekkel már jelentős eredményeket lehet elérni, ez azonban nem gátolja a tudományt a hatékonyabb megoldások keresésében.

Erre vállalkozott egy kaliforniai startup, az Inner Cosmos, amely számos más céghez (például az Elon Muks-féle Neuralinkhez, vagy a kifejezetten előrehaladott kutatásokat végző Synchronhoz) hasonlóan az agyba ültetett chipekben látja a kulcsot a gyógyítás új korszakához.

Hirdetés

A cég alapítóját, a vezérigazgatói posztot is betöltő Meron Gribetzet 10 éves korában ADHD-val, vagyis figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral diagnosztizálták, amely felkeltette az érdeklődését az idegtudományok iránt. A több mint 10 millió dolláros támogatást összegyűjtő cége egy olyan hardvert fejlesztett ki, amely az agyba ültetve elektromos impulzusokkal veszi kezelésbe a mentális betegségekért felelős területeket.

Az impulzusok kiadásáért felelős beültetendő egység egy külső kapszulához csatlakozik, amelyet a páciens fejéhez kell rögzíteni. A beültetés csupán egy 30 perces ambuláns műtétet igényel, az elhelyezett chip pedig napi 15 percen át stimulálja az agy dorzolaterális prefrontális kérgét. Ez az a terület, amely egyebek mellett a munkamemóriáért (rövid távú emlékezet) és az elvont gondolkodásért is felelős.  

Az Inner Cosmos tavaly márciusban kapta meg az engedélyt az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságától az embereken végzett kísérletekre, az első ilyen pedig már sikeresen le is zajlott. Az Analytics Drift beszámolója alapján a második beültetésre valamikor februárban kerül sor, s ha minden jól alakul, az InnerCosmos szerint a technológia kikövezheti az utat a hatékonyabb idegtudományi kezelésekhez.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.