Hirdetés

Ahol megéri wc-re járni: fizet a hallgatóknak egy egyetem, ha bent végzik a nagy dolgukat



|

Az egyetemen áramot fejlesztenek a székletből, a hallgatók pedig a büfében vásárolhatnak az ezért járó jutalommal.

Hirdetés

Hosszú évek óta kísérleteznek már különböző csoportok azzal, hogy a salakanyagot hasznos energiaforrássá alakítsák. A BMW 2019-ben jelentette be, hogy egy hatalmas tehenészet segítségével termel áramot az elektromos autóihoz, de a denveri állatkert már 2012-ben átalakította az egyik  járművét úgy, hogy azt állati ürülék hajtsa.

Hirdetés

Most egy dél-koreai egyetemen kezdtek hasonló kísérletbe, ahol az egyik professzor tervezte meg a "BeeVi" névre keresztelt wc-ket, amiknek segítségével az egyetem elektromos szükségleteinek egy részét fedezik. A hallgatók érdekeltek is abban, hogy a szünetben itt végezzék a dolgukat, hiszen a használatért virtuális valutával jutalmazza őket a rendszer, amit aztán elkölthetnek a büfében kávéra vagy friss gyümölcsre.

A speciális toalettek vákummal szippantják ki a végterméket, hogy ezzel is vizet spóroljanak, a fekáliát mikroorganizmusok bontják le, az így keletkező metánnal pedig bojlereket, energiacellákat és gázégőket üzemeltetnek. Egy átlag ember durván 500 grammot ürít egy nap, az ebből nyert 0,5kWh pedig elég ahhoz, hogy egy autó 1,2 km-t menjen belőle.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.