Hirdetés

AirTag, új iPad Pro, új iMac, és sok minden más – ez történt az Apple tavaszi eseményén



|

Nyomkövető bilétákat, színes, extravékony iMac-eket, és más izgalmas dolgokat is villantott az Apple.

Hirdetés

Arra számítottunk, hogy M1-es Mac-eket fog bemutatni az Apple április 20-ai prezentációja keretében, de arra nem, hogy teljesen átdizájnolja az iMac-családot, kívül-belül megújítja asztali gépeit. A cég folytatta termékei dizájnjának egységesítését, az iPad Prónál és az iPhone 12-nél is használt irányelveket alkalmazta itt is. Nem ez volt a Spring Loaded szlogennel illetett esemény egyetlen fontos bejelentése, merüljünk is el benne, van miről mesélnünk.

M1-es iMac

Kezdjük azért az új gépekkel. Az első M1-es iMac-ek 11,5 milliméter vastagak, hét különböző színben (zöld, sárga, narancs, rózsaszín, lila, kék, ezüst) lesznek elérhetők, és 24"-es, 4,5K-s, csillogásgátló bevonattal ellátott Retina kijelzővel érkeznek, ami 500 nites fényerőre képes, és támogatja a TrueTone-t, amivel automatikusan állítja az erősséget a környezethez igazodva. 1080p-s FaceTime HD kamerát, egy hathangszórós hangrendszert, valamint zajszűrős mikrofont építettek bele, töltője pedig mágnessel csatlakozik, illetve közvetlenül a power brickbe dughatjuk az Ethernet kábelt, hogy rendezettebb legyen az asztalunk.

Az új, hét- vagy nyolcmagos chipnek köszönhetően gyorsabb a böngészés, a képszerkesztés, simábban futnak a játékok, de ami még fontosabb, 85%-kal jobb lehet a CPU-teljesítmény, 50%-kal erősebb a GPU, mint a leggyorsabb 21,5-es iMac-ben, és kétszer jobb teljesítményt érhetünk el vele Affinity Photóban és Photoshopban. Egyszerre ötsávnyi 4K-s felvételt vagy egy darab 8K-sat tud kezelni könnyedén, a gépi tanulás pedig a 16-magos Neural Engine-nek köszönhetően háromszor gyorsabb. Mindezt 8 GB egyesített memória és 256 vagy 512 GB SSD egészíti ki.

Hirdetés

Az iMac-ekkel együtt megjelennek új, Touch ID-val szerelt billentyűzetek is, valamint színes egerek és trackpadek. A gépen változattól függően vagy kettő Thunderbolt port (a hétmagos esetében), vagy azok mellett még plusz két USB-C port található (a nyolcmagosnál), és Wi-Fi 6-tal csatlakozik.

Május második felében jelennek majd meg, és április 30-ától lehet őket előrendelni. Az alapmodell ára 539 990 Ft lesz.

M1-es iPad Pro

Az iPad Próval sem óvatoskodik az Apple: az új változatba már M1 chip kerül. A 11"-es vagy 12,9"-es, az utóbbi esetén Liquid Retina XDR kijelzős táblagép erős, ráadásul 5G-képes is. Sajnos azért nem fog mindent tudni, amit egy Mac, ugyanis iPadOS fut rajta, úgyhogy még mindig kétséges, hogy mennyire pótolhat egy laptopot. 

A nyolcmagos processzor akár 50%-kal jobb teljesítményre képes, mint az A12Z Bionic chip, és 40%-kal jobb a GPU is. A 16-magos Neural Engine, a fejlett ISP, a szélessávú, akár 16 GB-os memória, és a villámgyors, akár 2 TB-os tárhely kifogástalan működést garantál, szerkesztési feladatok sem fogják meg. Négyhangszórós audiórendszer, profi kamera és LiDAR szkenner is kerül bele. Thunderbolt csatlakozója sokoldalú, 10 Gbps-os Ethernet csatlakozást, külső kijelzők (a Pro Display XDR-t pl. 6K-ban) és tárhelyek használatát, valamint 40 Gbps-os adatátvitelt is támogat. A kamera nagy újdonsága a Center Stage funkció, mely az előlapi kamera nagy látószögét kihasználva automatikusan követi a felhasználót, és gondoskodik arról, hogy ne lógjon ki a képből.

Április 30-ától él majd az előrendelés, és május második felében kerül forgalomba. A 11"-es modell 324 990 Ft-tól, a 12,9"-es 449 990 Ft-tól indul, mindkét esetben 60 ezer forinttal kell többet fizetni az 5G-s modellért.

AirTag

Ahogy arra teljes mértékben számítani lehetett, bemutatták a Find My ökoszisztémába tartozó, apró nyomkövetőket, melyekkel kulcscsomónkra akasztva, pénztárcánkba csúsztatva, háziállatra aggatva gondoskodhatunk arról, hogy semmit ne veszítsünk el többé. Ezek április 30-ától lesznek elérhetők, darabja 12 990 Ft-os, egy négyes csomag 43 990 Ft-os áron. Aki szeretné, szöveggel vagy Emojival teheti egyedivé az Apple.com-on. Érdemes hozzá kiegészítőt, például kulcstartót venni, de az sem olcsó mulatság, sőt, többet kell adnunk értük, mint a kütyüért.

Apple TV 4K

Bemutatkozott egy új generációs Apple TV is, megújult távirányítóval. Az Apple TV 4K gyors képfrissítésű HDR-t és Dolby Visiont támogat, így a 60 fps-es felvételek életszerűbbnek tűnnek, mint valaha. Egy iPhone segítségével beállíthatjuk a színegyensúlyt és a kontrasztot, a környezethez igazítva azokat. A Siri Remote-ra került egy ötirányú navigációs gomb, mely egyben érintős is, a körön húzva az ujjunkat pedig tekerhetjük a filmeket, sorozatokat. Egyéb gombokkal a tévét is szabályozhatjuk. Két szett AirPodsot is csatlakoztathatunk, ha a környezetünkben lévők zavarása nélkül szeretnénk a műsorokat vagy akár játékokat hallgatni. 70 990 Ft-ba kerül majd a 32 GB-os modell, de a 4K nélküli változatot az új távirányítóval már 59 990 Ft-ért, a távirányítót önmagában pedig 22 990 Ft-ért vehetjük meg.

Új színek, új kiegészítők

Volt néhány kevésbé fajsúlyos bejelentés is:

  • Az iPhone 12 és 12 mini már lila színben is kapható.
  • Elstartolt az Egyesült Államokban az Apple Card Family, amivel két (vagy legfeljebb öt) családtag több kártyával ugyanarról a számláról költhet.
  • Bevezetik az Apple Podcasts Subscriptions szolgáltatást, mellyel előfizethetünk podcastokra, támogatva így kedvenceinket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.