Hirdetés

Ajánló: eszközök, amikkel csillagokat láthatsz



|

Te is szívesen vizsgálnád a szabad szem lehetőségeinél jobban a csillagos eget? Mutatunk néhány eszközt hozzá!

Hirdetés

Új cikksorozatunkban olyan területeket mutatunk meg a világból, amelyek nem tartoznak a legszigorúbban vett számítástechnika témakörébe, de az informatika fontos szerepet játszik ezekben, vagy épp tech-megoldásokkal kapcsolódhatunk mi is ezekhez. Mostani három cikkes összeállításunk témája a csillagászat, azon belül is az, ahogy a távoli égitestek képét közelebb hozhatjuk magunkhoz itt a Földön.
A sorozat további cikkei:
- A látható univerzum: hozd közelebb magadhoz a csillagokat!
- A csillagok vonzása: interjú egy magyar szaktekintéllyel

A sorozat támogatója a Budapesti Távcsőcentrum.

Sorozatunk előző két részében általánosságban beszéltünk a "csillagvadászat" földi lehetőségeiről és egy hazai szaktekintélyt is megszólaltattunk. Most viszont nézzünk pár konkrét példát olyan eszközökre, amelyekkel mi magunk is tanulmányozhatjuk az éjszakai égboltot, és akár fényképeket is készíthetünk a csillagokról!

Hirdetés

Nikon Coolpix P1000 Megazoom

A Coolpix P1000 a világ egyetlen kompakt fényképezője, amely 125-szörös optikai zoommal rendelkezik. A Hold felszínétől a vadvilágig és a távoli repülőgépekig olyasmiket örökíthetnek meg felhasználói, amelyek eleddig elérhetetlenek voltak. A rendkívüli, 16 MP-es felbontású géppel gyerekjáték csodás fényképeket és videókat készíteni. A 125-szörös optikai zoom a világ legnagyobb, 24-3000 mm-es zoomtartományát kínálja. A 250-szeres Dynamic Fine Zoom funkció pedig digitálisan kiterjeszti a zoomtartomány felső határát - egészen a szinte hihetetlen 6000 mm-es értékig. Ez a tudás még a Hold krátereinek megörökítéséhez is elegendő.

A nagy fényerejű f/2,8-as Nikkor objektív gyenge fényviszonyok mellett is kiválóan teljesít. A Nikon fejlett objektívtechnológiája minimálisra csökkenti a torzítást, így még ultra nagy telefotós gyújtótávolsággal fotózva is rendkívül éles képek készíthetők. A RAW-támogatás lehetővé teszi a fotósok számára, hogy tömörítetlen képfájlokat mentsenek el. A filmezés rajongói szuper-teleobjektíves 4K-/UHD-videókat készíthetnek, ez pedig tökéletes a távoli vadfotózáshoz. Részletesebb információkat itt találsz: hopp.pcworld.hu/14883

SkyWatcher 102/1300 Makszutov AZGTi mechnikán

Egy újabb távcső, amely jó választás lehet a kezdő csillagászoknak. A SkyWatcher 102/1300 MC mini AZGTi ugyanis kisméretű, okostelefonról is vezérelhető, és adatbázisában több mint ezer előre beprogramozott objektumot találhatsz meg. Ehhez elegendő csak egyszer betanítanod a mesterséges intelligenciáját a tanulómódban megadva egy-két csillag pozícióját, utána akár már mindent automatizáltan hajthatsz végre a távcsővel, neked csak élvezned kell a látványt. A termék emellett a SkySafari 5 planetáriumprogrammal is használható, így a regisztrált kisbolygók, üstökösök megfigyelése is pofonegyszerűvé válhat bevonásával.

A SkyWatcher 102/1300 nevéből adódóan egy 102 mm-es átmérőjű objektívvel rendelkezik, amely 32-200-szoros nagyításra képes, és alkalmas a Hold, a közeli bolygók, valamint a fényesebb mélyég-objektumok megfigyelésére. A termékhez külön hordtáska is rendelhető a könnyebb hordozhatóság érdekében, és a kihuzat T-menetének köszönhetően akár külső fényképezőgép is csatlakoztatható hozzá. További információk: hopp.pcworld.hu/14884

Star Adventurer kompakt asztrofotós mechanika

Egyre többen foglalkoznak hazánkban is asztrofotózással, és habár nem egyszerű egy látványos fénykép elkészítése, például a légköri diszperzió miatt, kellő szerencsével és kitartással olyan képeket készíthetsz, amilyeneket eddig csak a drága albumokban láthattál. A Star Adventurer ehhez remek választás lehet, hiszen segítségével meglévő fényképezőgéped mellé egy professzionális, kifejezetten az égbolt fotózására kifejlesztett állványra tehetsz szert. A Star Adventurer SNAP csatlakozóján keresztül többek között automatizálhatod a fényképezőgép kioldását, beállíthatsz holdkövető üzemmódot, illetve az eszköz a pontos pólusra állásban is segítségedre lesz, helyetted állítja be a megfelelő horizontális és vertikális értéket. Emellett a megoldással lehetőséged nyílik úgynevezett TWAN fényképezésre is, egyformán elmosva a hátteret és a csillagos eget. Habár a termék igényli a gyakorlatot, a mellé járó felhasználói segédlettel viszonylag gyorsan elsajátítható a kezelése, hosszú rekeszidőt használva érdemes beruházni rá. Még több információ: hopp.pcworld.hu/14885

A távcsöveket a Budapesti Távcsőcentrum biztosította.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.