Hirdetés

Akár 52 milliót fizethet moderátorainak a Facebook: mondjuk, miért



|

Két éve tartó bírósági eljárás végére került pont, a Facebook moderátoroknak a munkájuk mentális hatásai miatt jár a pénz. De tényleg ennyire szörnyű ez az állás?

Hirdetés

Bár azt hinnénk, a Facebook moderátorainak viszonylag könnyű munkája van, mert csak puffogva begépelt kommenteket és egymásra kígyót-békát kiabáló nyugdíjasok posztjait kell kezelnie, a feladatok sokkal sokrétűbb, és bizony sok esetben kifejezetten kemény lelki próbatétel is. Külön cikkben már írtunk arról, milyen idegőrlő és egyes esetekben sokkoló ez a munka, nem is egy tekintetben. A feladatok mennyisége is durva, ami pedig közben éri a dolgozókat, az szintén kifejezetten megterhelő lehet.

Hirdetés

Nem hinnéd, de ez a világ egyik legkeményebb munkája

Egy átlagos moderátor napi nyolc órát dolgozik, ezalatt 25 ezer képet és videót kell ellenőriznie. Ez azt jelenti, hogy körülbelül nyolc másodperce van arra, hogy döntést hozzon egy képről vagy egy videóról. Ennyi idő alatt nincs kit megkérdeznie, egyedül dönt, övé a felelősség, és akár szó szerint életek is múlhatnak azon, mit enged egy adott tartalommal kapcsolatban.

Másrészt pedig szinte elképzelhetetlen, milyen hatások érik őket e nyolc másodperces adagokban. Videók, képek és szövegek a világ legsötétebb dolgairól, kivégzésektől bombamerényletekig, fenyegetésektől öngyilkosságról szóló üzenetekig - és ilyenkor sem habozhat sokat, sem időben, sem pedig morálisan.

Moderátorként a technológiai profilból eredően a nagy médiavállalatoknál elsősorban informatikusok, mérnökök és műszaki szakemberek dolgoznak, de sokszor az ilyen munkát kiszervezik olyan országokba, ahol eleve jóval kisebb fizetésért, sokkal kevésbé szabályozott munkakörülmények között lehet elvégeztetni, így bizony vannak helyek, ahol a nagy tech-cégek (és itt nem csak a Facebookról van szó természetesen) túlórák tömkelegében, aprópénzért dolgoztat olyanokat, akik kénytelenek bevállalni ezeket a feltételeket.

Ezért két gatyagomb nem elég fizetség

2018-ban több egykori Facebook moderátor indított közös bírósági keresetet egykori munkaadójuk ellen olyan vádak alapján, miszerint a cég nem biztosított nekik mentálisan elég biztonságosnak számító munkakörnyezetet, így az őket folyamatosan érő pszichológiai károkat nem tudták enyhíteni és feldolgozni. Egyeseket közülük konkrétan PTSD-vel (poszttraumatikus stressz-szindrómával) diagnosztizálták, amely ugyanaz, amit a harctérről hazatérő katonák, kemény környékeken járőröző rendőrök és egyéb durva munkákat végzők is összeszedhetnek, és mentálisan, valamint fizikailag is megviselő.

"Bemész dolgozni reggel 9-re, bekapcsolod a gépet és az első, amit meglátsz az egy videó arról, hogy valakinek levágják a fejét. És ez nem egyszeri alkalom. Naponta ilyenek jönnek szembe: levágott fejek" - mondta egyikük egy korábbi interjúban.

A kaliforniai San Mateo legfelsőbb bírósága most megítélt minden egyes érintett dolgozónak egy 1000-től 50 ezer dollárig terjedő összeget, ennek pontos mértéke attól függ, melyikük milyen szinten volt kitéve mentálisan károsító helyzeteknek. Összesen 11 250 jelenlegi és egykori moderátort érint ez a kereset, főként a Facebook Kaliforniában, Arizonában, Texasban és Floridában dolgozókat, akik 2015 óta foglalkoznak a tartalmak szűrésével.

A Facebookot emellett a bíróság arra is kötelezte, hogy sok téren változtasson a moderátorok munkakörülményein, tegye lehetővé számukra az egyéni pszichoterápiát, valamint időszakonként biztosítson számukra havi terápiás gyűléseket. Emellett a moderátorok beállíthatják majd, hogy a képeket és videókat automatikusan fekete-fehérben jelenítse meg a rendszer a gépeiken, ezáltal kissé kevésbé lesz valószerű a hatásuk.

Ettől még persze sajnos a munka maga nem változik, de a problémának ez a fele már nem a Facebook hibája. A riportokból az derül ki, hogy egyáltalán nem csökken a kifogásolható képek, videók és egyéb tartalmak köre, sőt. Szóval aki cenzúrát kiált minden egyes moderátor munkájára, gondolja szépen végig, hogy ha ők nem lennének, az üzenőfalunkat elárasztanák a gyerekmolesztálásoktól kezdve a gyilkosságokon és állatkínzásokon keresztül egészen a terroristák megtorló akcióiról szóló videókig mindenféle - szóval a moderátorok minden most megítélt centet, és persze a kilátásba helyezett mentális segítséget is megérdemlik - ők állnak ugyanis közöttünk és az összes olyan borzalom között, amit nagyon nem akarunk látni a weben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.