Hirdetés

Akár egy ember is meglovagolhatja a Kawasaki robotkecskéjét



|

Látványos prezentáción leplezték le a japán cég hegyi kecskékről mintázott szerkezetét.

Hirdetés

Ha négylábú robotokról van szó, a leggyakrabban a Hyundai szárnyai alá tartozó Boston Dynamics szerepel a hírekben, melynek Spot nevű robotkutyája szinte minden hónapban átél valami kalandot, legutóbb például egy sörreklámban táncolt az asztalon.

Most viszont a Kawasaki is beszállt a kategóriába egy jól megtermett robotkecskével, ami nem csak a terep leküzdésében és a terhek cipelésében jeleskedik, de akár hátasként is szolgálhat.

Hirdetés

A tokiói International Robotics Exhibitionön (iREX) leleplezett robotot az ibexek, vagyis a hegyi kecskék ihlették, ám a mérete alapján inkább a lovakhoz áll közelebb. Az egyszerűen csak Bexnek hívott négylábú a motorkerékpárjairól ismert, de számos egyéb területen (pl. nehézipar, repülőgépgyártás) is aktív vállalat 2015 óta futó robotprogramjából, a Kaleidóból nőtt ki.

A Kawasaki szerint Bex nem csak a szarvai miatt hajaz a hegyi kecskékre, de azokhoz hasonlóan az egyenetlen tereppel is ügyesen megbirkózik. A robot emellett akár 100 kg terhet is képes magával cipelni, széles háta pedig egy embernek is stabil üléspozíciót kínál. Az utóbbit élőben is prezentálta a gyártó, egy hölgyet ültetve a Bexből kiálló kormány mögé.

A projekt vezetője, Masayuki Soube szerint a szerkezet elsősorban az anyagmozgatásban lehetne hasznos, például építkezéseken vagy a mezőgazdaságban, de az integrált kameráinak hála akár nagyobb gyártóüzemek műszaki ellenőrzését  is rábízhatjuk. A Bex felső része ráadásul szabadon alakítható, így a főmérnök nem zárja ki, hogy a vásárló igényeire szabva értékesítsék.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.