Hirdetés

Akár egy év börtönt is kaphatnak az online zaklatók Japánban|

A törvény szigorítására egy közismert valóságshow-sztár öngyilkosságát követően került sor.

Hirdetés

Hiába kapott az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet az online zaklatás, vagyis a cyberbullying témája, egyelőre nem igazán sikerült áttörést elérni a társadalomban, s továbbra is sokan szenvednek a végső esetben akár öngyilkossághoz is vezető jelenségtől.

Az egyik emlékezetes ügy a japán Hana Kimura, egy 22 éves pankrátor és valóságshow-sztár tragédiája volt, akit a Netflix "Terrace House: Tokyo" című műsorából ismerhetett meg a szélesebb közönség. Kimura 2020-ban vetett véget az életének a realityben való szereplésével rázúduló twitteres beszólások miatt. Az eset nagy felháborodást keltett Japánban, melynek következményeként most szigorították a cyberbullyingért járó büntetést.

Hirdetés

A japán parlament által hétfőn elfogadott új törvény értelmében már akár 1 évnyi börtön és 300 ezer jenes (kb. 850 ezer forint) bírság is járhat az "online sértegetésként" meghatározott bűncselekmény elkövetéséért. Ez jelentős ugrás a legfeljebb 30 napos szabadságvesztést és 10 ezer jenes bírságot kiszabó korábbi regulához képest.

A szavazást azonban heves viták előzték meg, a törvény kritikusai szerint ugyanis az új jogszabály járulékos veszteségként akadályozhatja a szólásszabadságot és a hatalmon lévők kritikáját. A megosztó törvényt végül csak azzal a kiegészítéssel sikerült átvinni, hogy 3 év elteltével meg fogják vizsgálni a véleménynyilvánítás szabadságára gyakorolt hatásait.

A hírről beszámoló CNN megszólaltatott egy Japánban élő büntetőjogászt, Seiho Chót, aki egyetért azzal, hogy gondok adódhatnak a jogszabály értelmezésével. A szakember szerint egyértelműbb iránymutatásra lenne szükség arról, hogy pontosan mi számít sértésnek.

"A felülvizsgált törvény értelmében jelenleg például talán az is sértésnek minősülhet, ha valaki idiótának nevezi Japán vezetőjét."

- mutatott rá Cho. A törvény támogatói ugyanakkor úgy vélik,  hogy a súlyosabb büntetés jelentette visszatartó erő hatékony eszköz lehet a Hana Kimuráéhoz hasonló tragédiák megelőzésében. A valósághsow-sztár édesanyja évek óta kampányolt a törvény szigorításáért, most pedig üdvözölte a döntést, ám maga is reméli, hogy később tisztázódnak a szabályozás részletei.

A japán büntető törvénykönyv értelmében egyébként az minősül sértegetésnek, ha valakinek nyilvánosan lealacsonyítják a társadalmi helyzetét anélkül, hogy konkrét tényekre vagy cselekedetre hivatkoznának közben. Az utóbbi fontos különbség a rágalmazás kategóriájához képest, ahol valósként beállított konkrétumok megnevezésével történik az áldozat lealacsonyítása.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.