Hirdetés

Akarsz magadnak nevet szerezni a Marson? Van rá lehetőség



|

Egyedi megoldással hozza most ezt össze neked a NASA.

Hirdetés

Hallottál már a millió dolláros honlapról? A zseniális és megismételhetetlen üzleti húzás lényege az, hogy a 18 éve működő honlap üzemeltetői pixelenként kiadják az oldalukat reklámfelületnek. A NASA most egy hasonló akcióra készül, de esetükben a cél nem a reklámozás. Az amerikai űrügynökség egy a jövőben esedékes útja során el fog juttatni egy mikrochipet is többek között a vörös bolygóra, amire minden jelentkezőnek lézerrel írják rá a nevét. 

Ez nem az első ilyen eset. A 2020-as küldetés során a Preservance nevű marsjáróra erősítve küldtek egy hasonlót, amire több, mint tízmillió jelentkező nevét írták rá. 

Hirdetés

Ha szeretnél te is részt venni akár csak "névleg" is egy ilyen úton, látogass el a NASA honlapjára, add meg a nevedet, becenevedet, kisfiad nevét vagy a kutyád nevét és a következő expedíció alkalmával eljuttatják a második legközelebbi bolygóra. És ez nem minden. Még egy a nevedre kiállított hivatalos beszállókártyát is küldenek az e-mailedre, ami valljuk be, elég menő.

A nevek űrbe való feljuttatásának története egyáltalán nem újkeletű hóbort. Már 1971-ben is juttattak fel neveket az Apollo 15 fedélzetén. Ez tulajdonképpen egy emléktábla volt, amire 14 szolgálat közben elhalálozott asztronauta nevét vésték. A mostani akció célja elsősorban az ügynökség népszerűsítése, az iránta való érdeklődés felkeltése.

Eddig már 20 világűrbe juttatott eszköz vitt magával neveket az űrbe, köztük több mint egymillió név szerepelt a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter nevű űrszondáján és 430 ezer név a 2005-ben indított New Horizons nevű űrszondához csatolt CD-n. A még mindig működő szonda időközben már túlrepült a küldetés eredeti célállomásán, a Plútón, hamarosan pedig a naprendszeren kívülre is eljuthat fedélzetén a majd félmilliónyi névvel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.