Hirdetés

Akkor is hallgatózik a WhatsApp, ha nem is használjuk?



|

Illetéktelen mikrofonhasználattal gyanúsítják a csevegőplatformot, az üzemeltető Meta viszont a Google-re mutogat.

Hirdetés

Az eredetileg iOS-exkluzív alkalmazásként megjelent WhatsApp már 2012-ben bevezette a beszélgetések kétoldalú titkosítását, amelynek köszönhetően még annak ellenére is meg tudta őrizni a biztonságra alapozott renoméját, hogy egy felvásárlás következményeként már közel 10 éve a Meta (akkori nevén Facebook) tulajdonában van.

Most azonban egy kifejezetten kínos ügybe keveredett a világ legnépszerűbb csevegőplatformjának számító szolgáltatás, miután illetéktelen hallgatózással vádolta meg a Twitter egyik mérnöke.

Hirdetés

Foad Dabiri a mikroblogon közölt egy androidos képernyőfotót arról, hogy az operációs rendszer információi alapján a WhatsApp akkor is használta a telefonja mikrofonját, amikor éppen aludt. A bejegyzéshez pedig később még a mérnök főnöke, Elon Musk is hozzászólt, azt írva, hogy szerinte nem lehet megbízni a platformban.

A 139 millió követővel bíró milliárdos ezzel elég nagy hírverést generált az ügynek ahhoz, hogy végül a WhatsApp hivatalos fiókja is reagáljon. A saját Twitter-posztjában az üzemeltető azt írta, hogy felvették a kapcsolatot Dabirivel, és az eset kivizsgálása során arra jutottak, hogy valójában az Android hibája áll a háttérben, amely téves információkat jelenít meg az operációs rendszer adatvédelmi felületén.

A WhatsApp álláspontja szerint az alkalmazás ugyanis csak akkor használja a mikrofont és a kamerát, ha a felhasználó is úgy akarja, a kétoldalú titkosítás miatt pedig még ekkor is csupán a másik félhez jut el a beszélgetések tartalma és a rögzített kép. Az üzenetküldő részéről azt állítják, hogy most hivatalosan is kérték az Androidot fejlesztő Google-től a hiba kijavítását, cikkünk írásáig viszont a keresőóriás nem kommentálta az ügyet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.