Hirdetés

Van már olyan akku, ami akkor is működik, ha lángol



|

Most szerintünk mindenki egy bizonyos telefontípusra gondol pár évvel korábbról, de ne legyünk rosszmájúak.

Hirdetés

Bármennyire is kicsi, kompakt és ártalmatlan "doboznak" tűnik manapság egy mobiltelefon vagy egy laptop akkumulátora, a burkolat alatt igenis "veszélyes üzemről" van szó. A manapság használt lítium-ion áramforrások leginkább instabil tulajdonsága az a folyékony elektrolit, amely az ionokat áramoltatja az elektródák között - ez ugyanis kifejezetten tűz- és robbanásveszélyes.

Hirdetés

Pont ez okozta pár éve a Galaxy Note 7 modellek hírhedt robbanékonyságát, de ne csak a Samsungnál ragadjunk le, hiszen iPhone-tól egy csomó másik gyártó modelljeiig viszonylag folyamatosan érkeznek hírek lángra kapott, vagy szabályosan felrobbant készülékekről. Épp ezért jó ideje dolgoznak már sokfelé azon, hogy az akku működését biztonságosabbá tegyék, és így például jóval kevésbé lenne kitéve a külső hőhatás vagy épp a telefon melegedése és egyéb fizikai sérülései miatti "öngyulladás" veszélyének.

Persze az sem egyértelmű megoldás, ha a folyékony elektrolit-oldatot szilárd anyagra cserélik, voltak már erre kísérletek, és még így is erősen tűzveszélyes maradt az akkumulátor. A Stanford egyedem kutatói most egy olyan módszert jelentettek be, ami ezekhez képest jóval biztonságosabb: egy tűzállónak nevezett SSE (Solid-State Electrolyte, szilárd állapotú elektrolit) módszert alkalmaztak lítium-ion akkukban egy tűzgátló adalék segítségével, ami a szépen csengő dekabromodifenil-etán (DBDPE) névre hallgat. Na jó, nem hallgat, de így hívják.

A csapat a DBDPE-t polimiddal párosította, amely mechanikai kötőanyagként funkcionál, de ez első körben még nem volt túl sikeres, a polimid ugyanis nem vezető anyag. Ezért ebbe még két anyagot injektáltak, polietilén-oxidot és bisztrifluorometánszulfonilimidet (leírni is annyira nehéz volt, mint elolvasni). Ezzel elérték azt, hogy egyrészt az így előállított akkumulátorokban a kigyulladás veszélye már annál is kisebb, mint azé, hogy a telefon rövidzárlatot kap, ráadásul ez az elegy még akkor is hasznos, ha mégis túlmelegedne az áramforrás, ilyenkor ugyanis elfojtja az égést.

A jelenlegi megoldást már viszonylag olcsón elő lehet állítani, tehát nem dobná meg érezhetően a mobilok árát, emellett vékony fóliaként alkalmazható az akksikban (10-25 mikrométer), ezáltal nem nő a készülékek mérete sem. Ráadásul az így kezelt akku még akkor is működteti a készülékeket, ha maga az áramforrás valamilyen külső hatás miatt mégis meggyulladna, ezt a feljebb található, rövid videóban is bemutatták (tessék szépen megfigyelni, hogy a jobb felső sarokban vidáman világít a LED, miközben az akku már lángol).

Jó kérdés persze, mikor kerülhet ez a technológia a sorozatgyártás szintjére, és ezáltal a gyártók által kiadott mobilokba. A kutatók szerint van még munka vele, mivel az így kezelt akkumulátorok még viszonylag kis kapacitásúak. De azért jó tudni, hogy már van ilyesmi, várjuk szeretettel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.