Hirdetés

Alakváltó autóval rukkolt elő az Audi



|

Használattól függően változik az ingolstadti csodajárgány tengelytávja, hasmagassága és az utastere is.

Hirdetés

Az elektromos átállással és a számítástechnikára épülő funkciók egyre hangsúlyosabb megjelenésével az autóipar radikális átalakuláson megy keresztül, az Audi pedig nemrég egy olyan koncepciót leplezett be, amely szó szerint prezentálja ezt a folyamatot.

A Skysphere nevű elképzelés az első azon 3 terv sorában, mellyel az ingolstadti vállalat a közeljövőre vonatkozó vízióját kívánja felvázolni a nagyközönségnek.

Hirdetés

Az autó fő különlegessége, hogy az igénybevételhez igazítja a tengelytávját: sport módban 4,94 méteres hosszt kínál, ami egy kifejezetten fordulékony, agilis járművet eredményez, GT üzemmódban viszont 5,19 méteres távolságra vált, mellyel jóval komfortosabb utazást nyújthat a hosszabb túrákon. Légrugók segítségével pedig még a hasmagasság is változtatható, 1 cm-es csökkentésre adva lehetőséget.

Van azonban egy másik nagy csavar is a koncepcióban, a kényelmes GT-üzemmódban ugyanis csak az automatika vezetheti a járgányt. A hús-vér sofőr ilyenkor kizárólag a célállomást adhatja meg, a félreértések elkerülése végett pedig még a kormány és a pedálok is visszahúzódnak, ami úgy mutat, mintha teljesen hiányoznának a fülkéből.  

Az Audi malibui dizájn stúdiója által tervezett Skysphere-t a 30-as években gyártott Horch 853 kupé ihlette, s természetesen nem csak a legendás formát modernizálták a tervezők, hanem a hajtást is. Az újdonság egy 632 lóerős elektromos motorral hasít, ami egy 80 kWh kapacitású telepből nyeri az energiát, 500 km-es hatótávot biztosítva.

A sportos Skyphere koncepciót hamarosan a limuzinos hangulatú Grandsphere követi, később pedig bemutatják a városi terepjárók kedvelőinek szóló Urbansphere-t is. Ezek közül valószínűleg egyik sem fog a felvázolt formában megvalósulni, néhány műszaki megoldás viszont visszaköszönhet a későbbi, sorozatgyártású Audikon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.