Hirdetés

Alakváltó és 3D-nyomtatható anyagot hoztak létre a Harvard Egyetemem



|

A gyapjúra hasonlít az a 3D-nyomtatható anyag, ami képes alakot váltani. A Harvard Egyetemen alkották meg.

Hirdetés

A Harvard Egyetem kutatói egy olyan speciális anyagot alkottak meg, ami alapesetben a gyapjúra hasonlít, 3D-nyomtató, azonban előre programozható, hogy képes legyen alakot váltani. Az anyag emlékszik a régi formákra, és vissza tud azokra állni, vagy bizonyos hatásokra már formát felvenni. Az újrahasznosított gyapjúból kivont keratint használták fel hozzá. A nagyobb szálakat számos keratinláncból alkották meg, amikor pedig bizonyos hatás éri vagy épp kinyújtják, akkor ezek a szerkezetek kigöngyölődnek, a kötések átrendeződnek. 

Hirdetés

Ezután az anyag a következő hatásig ebben a formában marad, és jelenleg például hidrogén-peroxid és nátrium-dihidrogén-foszfát segítségével programozható. 

A kutatók azt remélik, hogy a találmány segít csökkenteni a pazarlást a divatiparban, mert például használható lenne olyan egyméretű ruhákhoz, amik mindenkire igazodnak. Vagy éppen univerzális, egyméretű melltartók készülhetnek ennek segítségével. A kinyúlt ruháktól sem kellene többé tartani. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.