Hirdetés

A mesterséges intelligencia másodpercek alatt felismeri a koronavírust



|

A kínai tech-óriás, az Alibaba fejlesztette ki azt a rendszert, amely 96 százalékos pontossággal dolgozik, de vannak további ígéretes megoldások is.

Hirdetés

Az Alibaba neve Magyarországon talán nem hangzik annyira ismerősnek, legfeljebb az egyik leányvállalata, az AliExpress révén ugorhat be a Távol-Keletről gyakran rendelőknek. Pedig a cég az egyik legnagyobb konglomerátum Kínában, összes tevékenységét tekintve olyan, mintha egybegyúrnánk az Amazont, a Microsoftot, egy videojáték-kiadót és egy országszintű egészségügyi szolgáltatót. Ráadásul folyamatosan fejlesztik saját AI-rendszerüket, amely minden üzletágukat kiszolgálja. Most pont ezt a rendszert használhatják arra, hogy a tökéleteshez eddig legközelebb álló koronavírus-felismerő megoldás szülessen.

Hirdetés

Az Alibaba most azt állítja, hogy a mesterséges intelligenciát használó új eszközükkel a páciensek CT-felvételeit megvizsgálva 96 százalékos pontossággal megállapítható, hogy megfertőződtek-e a COVID-19 vírussal. Ráadásul mindez csupán 20 másodpercbe kerül, ami hatalmas előrelépés, mivel az eddigi legfejlettebb megoldásnak is legalább negyed órára volt szüksége ugyanehhez, és eközben több száz felvételt kellett elemezni.

Az új megoldást először 5000 hivatalosan is igazolt koronavírus-fertőzött személytől származó adatokkal tanították be, itt az anonim információkat a kínai kórházakban kezelt betegektől szerezték. A vizsgálatokat pedig már el is lehet kezdeni élesben, ugyanis Kína több mint 100 kórházában már működik az Alibaba AI-rendszerére épülő gyógyászati diagnosztikai eszköz, amelyet egy szimpla frissítéssel képessé lehet tenni a koronavírusos esetek felderítésére.

Nem az Alibaba az egyetlen egyébként, amely ilyen irányú fejlesztéseket végez: a Ping An nevű rivális e-egészségügyi vállalat is a napokban jelentett be egy hasonlóképpen működő rendszert, amely szintén 15 másodperc környékén szállítja az eredményt, ami "90 százalék feletti" pontosságot garantál. Az ő eszközük is több mint 1500 kínai egészségügyi intézményben működik, szóvivőjük szerint ezekben is azonnal meg lehet kezdeni az ezekre épülő vizsgálatokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.