Hirdetés

Állami kémappok telepítéséhez köti Katar a foci VB-n való személyes részvételt



|

Katar állami kémappok telepítéséhez köti a foci VB-n való személyes részvételt

Hirdetés

Az idei adventi szezon határozottan rendhagyónak ígérkezik, hiszen egybecsúszik a Katarban megrendezésre kerülő futball-világbajnoksággal, amely november 20. és december 18. között zajlik majd. A futballünnep azonban korántsem lesz felhőtlen, mivel a szervezési jog odaítélése körül jókora korrupciós botrány kerekedett a FIFA-nál, az emberjogi szervezetek pedig évek óta tiltakoznak a VB-hez készült létesítmények építkezésein tapasztalt munkakörülmények miatt. Ha mindez nem lett volna elég, most itt az újabb botrány.

A Norvég közszolgálati média, az NRK nemrég biztonsági szakértők megszólaltatásával hívta fel a figyelmet, hogy a személyesen kiutazók számára kötelezően telepítendő állami Covid-tracker alkalmazás lényegében egy kémprogram, ahogy a mérkőzések követéséhez és a helyi metró használatához kiadott másik katari app is.

Hirdetés

Az iOS-en és Androidon is elérhető Ehteraz és Vayya alkalmazások ugyanis rendkívül széles jogosultságokat kérnek a készülékünkhöz, köztük a tartalmakhoz való teljes olvasási és írási hozzáféréssel, más telepített alkalmazások felülírásával, az alvó üzemmód aktiválásának megakadályozásával, a záróképernyő letiltásával és kimenő hívások indításával.

"Amikor letöltöd ezt a két alkalmazást, elfogadod a szerződésben foglalt feltételeket, ezek a feltételek pedig rendkívül nagyvonalúak. Lényegében átadod a telefonodon lévő összes információt. Megadod az alkalmazásokat irányító embereknek a lehetőséget, hogy elolvassák és megváltoztassák a dolgokat, és hogy finomítsanak rajtuk. Emellett lehetőséget kapnak arra is, hogy más alkalmazásokból is lekérdezzenek információkat, amennyiben van erre kapacitásuk, s mi márpedig úgy gondoljuk, hogy van."

- véli Øyvind Vasaasen, az NRK biztonsági főnöke, aki úgy fogalmazott, hogy ő személy szerint sosem vinné el a mobilját a katari világbajnokságra.

"Lényegében azt mondod a hatóságoknak, hogy teljesen rendben van, ha belépnek az otthonodba. Kapnak egy kulcsot, és bemehetnek. Nem tudod, hogy mit csinálnak ott. Ugyan azt mondják, hogy lehet, hogy nem élnek a lehetőséggel, de te azért megadod nekik. Ezt pedig [a való életben] sosem tennéd meg."

- folytatta a szemléltetést Vasaasen, akinek a véleményét két további megszólaltatott szakértő is osztja. Az említett appokkal tehát tényleg érdemes vigyázni, így jó megoldás lehet egy ún. butatelefonnal, avagy egy csakis a VB idejére beszerzett másodlagos készülékkel érkezni az eseményre, amelyen persze nem vagyunk bejelentkezve a szokásos fiókjainkba.

A katari futball-VB 32 ország válogatottjának részvételével zajlik 64 mérkőzésen keresztül, melyeket összesen több százezren kísérnek majd figyelemmel a torna 8 helyszínén.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.