Hirdetés

Állítólag könnyű ellopni a Teslákat egy komoly biztonsági rés miatt



|

Egy osztrák szakértő hívta fel a figyelmet a kulcskártyák használatával kapcsolatos kockázatra.

Hirdetés

Akárhányan is próbálkoztak vele, a 100%-ig lopásbiztos autót egyelőre nem sikerült feltalálni, az erősen techfüggő modern négykerekűek pedig teljesen új lehetőségeket kínálnak a kreatívabbnál kreatívabb tolvajok számára. Az osztrák Martin Herfurt most a Teslákban rejlő állítólagos biztonsági résre hívta fel a figyelmet, amely tárt kapukkal várja az enyveskezűeket.

A problémát az NFC kulcskártyákhoz kapcsolódó rendszer okozza, amely lehetővé teszi, hogy az autó kinyitása után 130 másodpercen át mindenféle azonosítás és figyelmeztetés nélkül adjunk új kulcsokat a Teslákhoz, amivel aztán később gond nélkül elcsaklizhatók a járgányok.

Hirdetés

A Wired cikke szerint a szakértő eddig a Model 3 és Y modelleken tesztelte a módszert, de sejtése szerint a többi típussal is működik. Herfurt egy videót is készített a folyamatról, amelyben felhívja rá a figyelmet, hogy a trükköt ismerő tolvajok egy jelzavaró segítségével akár arra is rákényszeríthetik a tulajdonosokat, hogy az NFC-kártyát használják a jóval biztonságosabb mobilos alkalmazás helyett.

Az illetéktelen kulcsok hozzáadására lehetőséget biztosító 130 másodperces időablakot egyébként egy kényelmi célból kiadott tavalyi frissítés hozta el. Az update előtt az NFC-kártyára támaszkodó tulajdonosoknak az autó kinyitása után a középkonzolra kellett helyezniük a digitális kulcsot, hogy elindíthassák az autót, a frissítés óta viszont azonnal megkezdhetik a vezetést.

Herfurt szerint azonban a Tesla mérnökei feláldozták a biztonságot a komfort érdekében, de a szakértő mindenkit megnyugtat, már készül a TeslaKee nevű alkalmazása, amivel megelőzhetők az NFC-kártyás sérülékenységet kihasználó lopások. Más kérdés, hogy vajon nem a Tesla lesz-e a gyorsabb, előbb befoltozva a biztonsági rést.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.