Hirdetés

Álomszerű videót lőtt a NASA a sarki fényről



|

A képsorokat a nemzetközi űrállomás kamerája rögzítette.

Hirdetés

A NASA már számtalan látványos fotóval és videóval örvendeztette meg az űrkutatás és a világűr rajongóit, nemrég azonban még az amerikai űrkutatási hivataltól megszokott felvételekhez képest is különösen látványos.

A nemzetközi űrállomás (ISS) egyik kamerája a tengerszint felett 400 kilométeres magasságban rögzítette az ISS Twitterére kikerült, bő 20 másodperces videót. A kezdetben csak a bolygó szélénél látható zöldes derengés szépen lassan beborítja a Föld szinte teljes látható részét.

Hirdetés

A képbe belóg az ISS két óriási napelempanelje is, amely az űrállomás energiaigényét fedezi.

A rendkívül intenzív sarki fény a Nap aktivitása miatt alakult ki. Az égi jelenség akkor válik láthatóvá, amikor a napból érkező töltött részecskék találkoznak a Föld légkörével. Minél aktívabb a naptevékenység, annál nagyobb a sarki fény fényereje és annál nagyobb területen látható. Mostanában különösen intenzív a napszél, amelynek köszönhetően hatalmas mennyiségű hasonló részecske távozik a csillagunkból, amelyek egy komolyabb napkitörés esetén akár komoly gondot is okozhatnak az elektronikus rendszerek működésében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.