Hirdetés

Álvámpírként vadászik az ausztrál légierő mesterséges intelligenciás harci drónja



|

A Boeing fejlesztésében megszületett MQ-28 Ghost Bat jövőre léphet szolgálatba.

Hirdetés

Egyelőre lehetetlen megmondani, hogy a mesterséges intelligencia pontosan hogyan fog hatni az életünkre, de annyi bizonyos, hogy a hadászat ezen a területen is az élen jár a csúcstechnológiában rejtőző lehetőségek kiaknázásában.

Ennek egyik ékes bizonyítéka az évek óta fejlesztés alatt álló, eredetileg 2020-ban leleplezett Boeing MQ-28 Ghost Bat harci drón, amely az ausztrál hadsereg légierejét fogja új képességekkel felruházni.

Hirdetés

A 11 méter hosszú repülő szerkezet a Boeing Australia műhelyében készül, a nevét pedig az Ausztráliában honos fakó álvámpírról kapta, amely az álvámpírok családjának legnagyobb testű képviselője, és falkában vadászik az áldozataira. Az MQ-28 ehhez hűen nem csak egyedül, de a mesterséges intelligenciának hála akár ember által vezetett repülőgépekkel kötelékben is képes önállóan ellátni a támadó vagy felderítő jellegű feladatait.

Az 1000 tengeri mérföldes (1852 km-es) hatótávval bíró lopakodó drón a Loyal Wingman Advanced Developement Program gyümölcse, amely a lehető legmagasabb fokú autonómiával működő eszközök kifejlesztését célozza.  A Boeing Defense nemrég egy új fotót osztott meg a Ghost Batről, amint az a harci gépek légi feltankolására szolgáló MQ-25 Stingray társaságában pihen a kifutón.

Ha minden a tervek szerint halad, az MQ-28 2024-ben vagy 2025-ben állhat szolgálatba az Ausztrál Királyi Légierő (RAAF) kötelékében, de tavaly augusztusban az Egyesült Államok légierejének minisztere, Frank Kendall is kifejezte a tárcája érdeklődését a drón iránt.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.