Hirdetés

Amatőr kiberbűnözők élnek vissza a Semmelweis Egyetem nevével



|

Nagyon átlátszó csalás terjed a SOTE nevében, de azért nem árt vigyázni.

Hirdetés

2022-re talán már eljutottunk arra a szintre, hogy nem sokan dőlnek be az afrikai hercegektől és mesebeli örökségek várományosaitól érkező, busás vagyonnal kecsegtető "segélykérő" e-maileknek, de az internetes csalók kreatívak, és mindig keresik az új módszereket.

Most éppen a Semmelweis Egyetem és egy orvos nevével próbálnak visszaélni egy meglehetősen átlátszó, kártevőt rejtő levéllel, amire a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hívta fel a lakosság figyelmét.

Az elkövetők az egyetem logójával ellátott e-mailekkel bombázzák a célszemélyeket, aláírásként pedig Dr. Arató András gyermek-gasztroenterológus, az I. sz. gyermekklinika tanárának és igazgatóhelyettesének nevét használják.

Hirdetés

Az erősen Google Fordító-szagú, nem túl értelmes szöveg egy költségvetési árajánlatot kér, melynek részleteihez a csatolt PDF-ben férhetnek hozzá az olvasók.

Csakhogy a fájl egy trójait, egészen pontosan az AveMariát rejti, így semmiképp sem ajánlott rákattintani a csatolmányra.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet közleménye egyben figyelmeztet, hogy más, ismeretlen forrásból származó mellékletekkel se tegyünk így, a gyanús e-maileket pedig továbbítsuk a csirt@nki.gov.hu-ra, hogy az NKI foglalkozhasson velük.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.