Hirdetés

Alexa új hangja nem más, mint Samuel L. Jackson



|

Az Amazon okosasszisztense mostantól a jellegzetes hanghordozással is használható - és igen, káromkodni is tud.

Hirdetés

A különféle okosasszisztenseket egyre többen használják. Az egész a Sirivel kezdődött az iPhone-okon, de most már hanggal kommunikálhatunk a Google Asszisztenssel, a Samsung Bixbyvel, és persze ott az Amazon megoldása, az Alexa is. Igaz, utóbbit a vállalat kissé billegős globális jelenléte miatt talán még kevesebben használják Magyarországon, de világszerte kifejezetten népszerű, főleg azóta, hogy az Echo okoshangszórók révén a lakások részévé is vált.

Hirdetés

Eddig Alexa hangja nem volt más, mint... nos, Alexa, egy virtuális "házvezetőnő", az ő beszédhangját nem valós személyek hangmintái alapján állították össze, hanem teljesen szintetikusan képezték. Mostantól azonban megtehetjük azt, hogy váltunk egy olyan hangra, amit már jó ideje ismerhetünk a moziból és a tévéből.

Samuel L. Jacksont valószínűleg nem szükséges külön bemutatni, de aki esetleg egy kő alatt töltötte az elmúlt 30-40 évet, gyorsan összefoglaljuk a tudnivalókat. Az 1948-ban született színész több mint 100 filmben szerepelt, a magyar nézők először talán a Die Hard harmadik részében figyelhettek fel rá, de ő volt többek között a titokzatos Mr. Glass M. Night Shyamalan filmjeiben, zsaru a Shaft-ban, Mace Windu jedi-mester a Star Wars előzménytrilógiában, Nick Fury a Marvel-mozikban és persze ikonikus bérgyilkos a Ponyvaregényben.

Most pedig egy újabb szerepben... nos, ha nem is láthatjuk, de hallhatjuk: ő Alexa új választható hangja. Szeptemberben, az új Echo okoseszközök bemutatásakor már megszellőztette mindezt az Amazon, de mostantól működik is a dolog. Csak egy letöltés kell hozzá, és máris átkapcsolhatunk rá, ehhez csak annyit kell tennünk, hogy a következő utasítást adjuk a virtuális asszisztensnek: "Alexa, introduce me to Samuel L. Jackson" (azaz "Alexa, ismertess össze Samuel L. Jacksonnal"). Ráadásul még itt is van egy extra választási lehetőségünk, hiszen a színész több szerepében is kifejezetten ízes káromkodásokkal operál, így mi is megadhatjuk, hogy "tiszta", vagy "csúnyán beszélős" üzemmódot szeretnénk. Sajnos az utóbbi nincs ingyen, a cifra szóvirágokért havi 0,99 dollárt kér az Amazon a bevezető időszakban, ami majd később 4,99-re emelkedik. Egyébként ezt bármikor át lehet kapcsolni az Alexa beállításai között.

Jackson hangján egyelőre olyan funkciókat lehet elérni, mint az időjárás beolvasása, zenelejátszás indítása, de arra is kérhetjük, hogy mondjon egy viccet. Az Amazon hivatalos oldala szerint viszont egyelőre listák készítésére, emlékeztető beállítására és felolvasására, valamint közvetlen vásárlásra nem tudjuk használni. Az persze vicces lenne, ha Alexát kérdeznénk, és erre egy öblös férfihang válaszol, tehát ha innentől a színészt szeretnénk "előhívni" valamilyen feladathoz, Alexát kell megkérni arra, hogy "szóljon Samuel L. Jacksonnak, hogy...". Például így: "Alexa, ask Sam to wake me up at 7am", vagy meg is énekeltethetjük emígy: "Alexa, ask Sam Jackson to sing happy birthday".

Samuel L. Jackson egyébként nem most adja először a hangját a tech-iparnak, többször szinkronizált már videójátékokat is, hallhatjuk például a Grand Theft Auto: San Andreasban, a The Incredibles-ben, valamint Star Wars és Marvel játékokban. Mindenesetre az biztos újszerű lesz, ahogy az ébresztő az ő hangján közli velünk, hogy "Wake up motherf***er"...

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.