Hirdetés

Amerikai nukleáris kutatólaboratóriumokat ért orosz hackertámadás



|

Azt nem tudni, hogy végül sikerült-e valamilyen információt szerezniük.

Hirdetés

Orosz hackerek támadtak meg amerikai nukleáris kutatólaboratóriumokat. A Cold River néven ismert csoport phishing támadást indított három nemzeti laboratórium ellen az USA-ban, azzal a céllal, hogy az ott dolgozó tudósoktól különféle jelszavakat csaljanak ki. A Reuters hírügynökség tudomása szerint arról nincs információ, hogy végül sikerrel jártak-e a próbálkozások.

Ezek a hackertámadások valamikor tavaly augusztus és szeptember között zajlottak, mikor az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) több kutatója meglátogatott egy orosz irányítás alá került atomerőművet Ukrajna területén. Vlagyimir Putyin, orosz elnök ebben az időben azt is hangoztatta, hogy akár atomfegyverrel is hajlandó megvédeni az újonnan az irányítása alá került, álnépszavazással elcsatolt területeket.

Hirdetés

Az nem tisztázott, hogy mi volt a hackerek célja, és végül sikerrel jártak-e akár csak egyetlen alkalommal, Adam Meyers, a CrowdStrike kibervédelmi cég vezető alelnöke azonban elmondta, a Cold River egyenesen a Kremlnek jelent. Az említett hackercsoport aktív éven van túl, 2022-ben egy volt MI6 vezető néhány e-mailjét is sikeresen szivárogtatta ki. Több jelentés szerint a kormányoktól független civilszervezeteket is támadtak, akik az orosz-ukrán háborúban elkövetett háborús bűncselekmények feltárásán fáradoztak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.