Hirdetés

Android 11-en nem kémkedhetnek utánad a kamerán keresztül



|

Frissülnek az egyalkalmas engedélyek, tehát máris ellehetetlenülnek azok, akik kukkolnának a mobilunk kameráján.

Hirdetés

Az Android 10 egyik kiváló funkciója az egyszeri engedély a helyszolgáltatásokhoz, vagyis az appok futtatásakor is dönthetünk róla, hogy az adott szoftver éppen használhatja-e a helyadatainkat. A Google Térképnél persze felesleges ezt a beállítást kibökni, de egy közösségi appnál, játéknál vagy eszköznél fontos lehet, azoknak ugyanis nem kell mindig tudniuk, hogy éppen hol vagyunk. Erre az egyszeri engedélyadási modellre erősít majd rá az Android 11, amiben a kamerával és a mikrofonnal kapcsolatban is megjelenik majd ez az opció. 

Hirdetés

Miért olyan fontos ez? A kártevők és az illetéktelen kukkolók miatt: az androidos platformra rengeteg rosszindulatú hacker koncentrál, akik fertőzött appokon keresztül akarnak kémkedni utánunk a kamerán és a mikrofonon keresztül. Mindenki találkozott már valószínűleg olyan alkalmazással, ami egy rakás engedélyt kér a működéshez, olyanokat is, amelyek látszólag indokolatlanok - és lássuk be, sok esetben ilyenkor rányomunk arra, hogy oké, itt az engedély, csak futtasd már azt a nyamvadt appot.

Az új modellel és lehetőséggel elvileg az egyszer engedélyezett appok bezárása után a konkrét szoftver már nem tud a háttérből figyelni, nem tudja a tudtunk nélkül bekapcsolni a kamerát vagy a mikrofont. Legalábbis ezt remélik most az újításoktól, meglátjuk, hogy a hackerek mennyire lesznek elszántak...

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.