Hirdetés

Alternatív app-boltok: van élet a Play Áruházon túl?



|

Ha nem is buján virágzó, de számos olyan szoftverbolt létezik, amelyet nem a Google szabályoz és felügyel. Bemutatjuk a figyelemre leginkább érdemeseket.

Hirdetés

Jogosan merülhet fel a kérdés: Mégis miért akarnék egy 2,6 millió alkalmazást tartalmazó Play Áruházat lecserélni egy olyanra, amelyben ennek a töredéke található meg? Az erre adott elsődleges válasz végtelenül egyszerű: mert megtehetem. Az Android a Google felügyelete és óvó tekintete mellett is megőrizte szabadságát, éppen ezért a felhasználó a mai napig dönthet úgy, hogy alternatív forrásból származó fájl segítségével telepít egy alkalmazást.

Hirdetés

Észérvek és okok

Az Android adta lehetőség valóban értékes, hiszen az iOS esetében ez az egész kérdéskör nem létezik, mégis van pár olyan indok, ami alátámaszthatja az igényt, hogy a felhasználó más források után nézzen, ha alkalmazásokról van szó. Ilyen az eltűnés a Google szemei elől és a privát szféra megtartása. Ez jelentős számú felhasználónak fontos körülmény - ők azok, akik nem szeretnék, ha nyomon követhető lenne, hogy milyen appokat töltöttek le és használtak. Sőt az alternatív megoldások azt is lehetővé teszik, hogy az egyébként kötelező jellegű Google-fiók, e-mail-cím megadása nélkül alkalmazást telepítsen az, aki erre vágyik.

Amikor tavaly nyáron az Epic Games bejelentette, hogy a Fortnite androidos verziója nem kerül be a Play Áruház kínálatába, pár nap alatt sokan megismerték az APK-fájl fogalmát, illetve ennek telepítésének módját. Ez az eset rávilágított arra, hogy nem minden fejlesztő adja oda szívesen bevételeinek 30 százalékát a Google-nek a Play Áruház széles eléréséért és kényelméért cserébe.

A másik eset, amikor egyedi ROM-hoz vagy rootolt mobilhoz készülő appról van szó, vagy az állomány valamiért nem tudja (akarja) teljesíteni a Google feltételeit, illetve a fejlesztők földrajzi és/vagy jogi korlátozások elől oldalaznak el. Mindez azt jelenti, hogy több ezer alkalmazás készül havonta, amely a Play Áruházban valamilyen ok miatt nem érhető el, de ez nem jelenti azt, hogy a felhasználók ne juthatnának hozzá.

Nem árt az óvatosság

Alapbeállítása szerint az Android nem engedélyezi, hogy külső forrásból származó alkalmazást telepítsen a felhasználó. Az értesítés megjelenése után azonban ez egyetlen mozdulattal engedélyezhető, vagyis innen már a saját felelősségünk, hogy mit telepítünk a mobilra. Az e cikkben bemutatott app store-ok mind figyelnek a megbízható tartalomra, mégis érdemes résen lenni és olyan biztonsági szoftvert alkalmazni, amely használatba vétel előtt ellenőrzi az alkalmazást. Az alternatív szoftverboltok is app formájában érhetők el, de ezek értelemszerűen a Google saját rendszerében nem találhatók meg. Letöltésükhöz a túloldalon megadott linkeket kell a mobil böngészőjével meglátogatni, majd az ottani instrukciók alapján a .apk fájlt letölteni és telepíteni. Ezek megnyitása után tárulnak fel az új és izgalmas világok.

Hat lehetőség, ha másfelé keresgélnél

Aptoide

A több verzióval (tévé, tablet, mobil) is bíró szoftverbolt mára több mint 800 ezer alkalmazással várja a felhasználókat. Különlegessége, hogy a fejlesztők ezen a felületen kínálhatják saját appjaikat.

SlideME

31 nyelvet, köztük a magyart is támogatja a kezelőfelület, amely ellenőrzött, tesztelt appokat kínál letöltésre. Rengeteg kategória az összes fontos alkalmazással.

Amazon App Store

Az összes közül a legismertebb szoftverbolt, amely 2011-ben startolt el, és még mindig jó egészségnek örvend. Különlegesség: mindennap egy ingyenes játék a felhasználóknak.

GetJar

A csapat még 2004-ben kezdte Litvániában, 2014-ben pedig egy kínai vállalat vásárolta fel a céget. Hatalmas forgalmú piactér akár napi hárommilliót is meghaladó letöltésszámmal.

Uptodown

Az Android mellett egy sor egyéb platformra (Ubuntu, Windows, Mac) is elérhetők itt alkalmazások. A hely specialitása, hogy az appok korábbi verziói is telepíthetők.

F-Droid

Ez a platform a legkevésbé kimunkált, aminek fő oka, hogy önkéntes alapon működtetik. Aki ezt, és nem a vállalkozásokat támogatná, annak jó választás lehet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.