Hirdetés

Androidos mobilod van? Sokkal több adatot gyűjt róla a Google, mint gondolnád



|

A tesztek szerint a helyelőzmények funkció olyan dolgokat is összeszed rólunk, amikre nem is gondolnánk - például a kikapcsolt Bluetooth-modulunk alapján kiderül, hogy hol vagyunk.

Hirdetés

Időről-időre mindig előkerül egy jelentés, amely rámutat, hogy a Google többet tud rólunk, mint gondolnánk. Ezúttal a helyelőzmények funkció körül tört ki egy kisebb botrány. Ez jobb szolgáltatást tesz lehetővé a Google Térképen, az Assistant és a Search appokban is. 

Hirdetés

A funkció azonban nem csak arra jó, hogy megmutassa a Térképen, mikor hol voltunk. 

A Quartz egy Samsung Galaxy S8, egy Google Pixel 2 és egy Moto Z Droid eszközzel, eltérő Android verziókkal és hordozható WiFi-hálózattal tesztelte az elméletét. SIM-kártyát egyik eszközben sem használtak, csak a helyelőzmények adatküldését vették figyelembe. A hálózati lekéréseket utazás közben is naplózták, boltokban, éttermekben, tömegközlekedési eszközökön. 

Mindebből kiderült, hogy a funkció több dolgot küld el rólunk és a készülékünkről a Google szervereire, mint hittük. A Quartz szerint az Android továbbítja a mozgástípusaink listáját például - a mobil megtippeli, hogy mikor sétáltunk, autóztunk, bicikliztünk vagy ültünk vonaton. A további adatok között van a légnyomás, a WiFi-kapcsolatunk állapota, a hozzáférési pont MAC-címe. A közeli hozzáférési pontok MAC-címei, jelerősségei és frekvenciái. A közeli Bluetooth-jeladók MAC-címe, azonosítója, típusa, jelerőssége. Az akkumulátorunk töltöttségi szintje és töltési állapota, valamint feszültsége. A készülék GPS-koordinátái, és a becslése azok pontosságának. A magasság és a becslés pontossága is továbbítva van. 

Az Electronic Frontier Foundation szerint ez a nagy adathalmaz már önmagában problémás, de még ijesztőbb, hogy a Google kikapcsolt Bluetooth mellett is megmondja a modul adataiból, hogy pontosan mikor hol vagyunk. Aki szeretné kikapcsolni a helyelőzmények funkciót, az a beállításokban megteheti. 

A Google szóvivője azonnal elmondta, hogy a helyelőzmények funkció alapból nincs bekapcsolva, és a felhasználók döntése, hogy aktiválják-e vagy sem. Ha igen, akkor jobb eredmények és ajánlások érdekében használják az adatokat: például közlekedési előrejelzésekhez, helyajánlásokhoz. A funkció bármikor módosítható, kikapcsolható. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.