Hirdetés

Androidos okostelefonod van? Lehet, hogy téged is követnek



|

Komoly hibát találtak az Androidban, ami miatt szinte bármelyik eszközt követhetik a hackerek. A Google csak az Android 9 Pie-ben javította a sérülékenységet.

Hirdetés

Az Android a világ legnépszerűbb operációs rendszere, éppen ezért nem túl meglepő, hogy rengeteg hacker és támadó szeretné átverni és kihasználni a gyanútlan felhasználókat és eszközeiket. Ha valaki mindig naprakész rendszert használ, telepíti az appok frissítéseit, illetve csak a hivatalos alkalmazásboltból szerez be programokat, akkor amit tudott, megtett a biztonságért. Sajnos még ilyenkor is adódhatnak kellemetlen meglepetések, amelyek eredményeképp a készülék váratlanul lelassulhat és túlmelegedhet. Még rosszabb, hogy gyakorlatilag újra és újra találnak a biztonsági szakértők olyan sérülékenységeket, amelyeken keresztül megfigyelhetik az embereket a támadók. 

Hirdetés

A Nightwatch Cybersecurity például egy olyan biztonsági rést fedezett fel, ami lehetővé teszi az appoknak, hogy az engedélyeket megkerülve hozzáférjenek a rendszer által sugárzott információkhoz. Ilyen az éppen használt WiFi hálózat, a BSSID, a MAC-cím, a DNS-szerverinformációk és a helyi IP-címek. 

Ezen információk alapján egy-egy app tökéletesen be tudja mérni földrajzilag az androidos készülékeket és használóikat, méghozzá utcaszintű pontossággal. A hacker ráadásul a WiFi hálózaton belül is körbe tud nézni vagy éppen megtámadhatja azt. 

A jó hír az, hogy a Google a biztonsági rést már javította. A rossz hír az, hogy a javítás kizárólag az Android 9 Pie-ban van benne (ez az eszközök 0,1 százalékán sem fut még), vagyis az androidos felhasználók több mint 99,9 százaléka sebezhető jelenleg. A biztonsági cég szerint a Google nem tervezi javítani a hibát egyik régebbi Android rendszerben sem. Az Android 9 Pie előtti verziók mindegyike sebezhető, a főzött ROM-ok is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.