Hirdetés

Boldog 44. születésnapot, Apple!



|

Igen, pont bolondok napján írta alá az alapítási szerződést Steve Jobs, Steve Wozniak és Ronald Wayne. A többi már történelem, garázscégből a világ egyik legnagyobbja lett.

Hirdetés

Ha valaki azt mondja, április elsején semmi olyasmit nem érdemes csinálni, aminek komoly következményei lennének, gyorsan felhozom neki az Apple esetét. Az 1976-ban, bolondok napján aláírt alapítói szerződés után persze nem folyamatos csúcsra járatás volt az Apple története, voltak bőven orra esések és üresjáratok is, de ehhez képest továbbra is a világ egyik legnagyobb vállalatáról beszélünk.

Hirdetés

Nem csoda, hogy az alapítók közül Ronald Wayne-t nem igazán ismeri senki, ő ugyanis napokkal később úgy döntött, nem folytatja a cégesdit. Kapott 800 dollárt két társától és eltűnt a ködben (ezt a döntését azóta minden bizonnyal már sokszor megbánta). Jobs és Wozniak az Apple I-gyel, majd utódaival elég rendesen felforgatták a számítástechnikát, meghonosítva a személyi számítógép fogalmát a világon. Woz 1985-ben szállt ki az operatív feladatokból, bár továbbra is amolyan "kirakatember" pozícióban a cég rendelkezésére állt - érdekes tény, hogy hivatalosan még ma is Apple alkalmazott.

Az Apple történelmét azóta ikonikus termékek szegélyezik, ilyen az iMac, a MacBook, az iPod, az iPhone, az iPad, és persze olyan szolgáltatások, mint az iTunes vagy az App Store. Ugyan a stratégiával kapcsolatos véleménykülönbségek miatt egy időre maga Jobs is elhagyta a céget, de érdekes módon került vissza oda. Az általa alapított NeXT-et ugyanis felvásárolta az Apple, és vele együtt "visszakapta" az alapítót, aki innentől már vaskézzel vette át a kormányzást.

A 90-es és 2000-es években egy olyan tendencia indult el, amikor az Apple néhány évente teljesen újszerű (pontosabban újszerűen tálalt) termékekkel szinten "újradefiniálta magát", így a digitális zene és az mp3 korszakot meglovagolva pénzhegyeket keresett az iPod családdal, kicsit később pedig fogta a már létező, de még elég bonyolult és "unszexi" okostelefon koncepcióját és az első iPhone-nal csinált belőle egy tömegterméket, elindítva az okostelefonok korszakát. Ugyanígy reformálta meg a tabletpiacot az iPad sorozattal, amely visszahatva a laptopok fejlődését is új utakra terelte.

Jobs 2011-es halála óta Tim Cook a cég feje, és ugyan azóta is érkeznek új termékek (például az Apple Watch, a HomePod és az AirPods) és szolgáltatások (Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade, Apple News+), a kritikusok szerint a vállalat elveszítette az innovátori gondolkodásmódot, és inkább egy tömegigényeket kiszolgáló, átlag-trendeket követő pénzcsináló szörnyeteggé vált. Sokan várják, hogy az Apple neve újra valamilyen teljesen új vagy a régi gyakorlatnak megfelelően újra feltalált termék kapcsán legyen menő, bár egyelőre a cég azon igyekszik, hogy a koronavírus miatt megdöccenő kínai gyárak és a világszintű logisztikai problémák ellenére időben szállítsa az idei évre tervezett iPhone-okat és egyéb termékeket.

Bárhogy is, az 1976-os induláshoz képest az almás cégből egy világszinten meghatározó óriásvállalat lett, amely annyi pénzen ül, mint egyes országok éves költségvetése, és bármi is történik vele a jövőben, technológia terén közvetlenül és közvetve irdatlan sokat adott a világnak. Szóval boldog születésnapot! Mi lesz a meglepetés?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.