Hirdetés

Milliókat adhat az Apple a FaceTime hibát felfedező srácnak



|

Míg Magyarországon egyesek kissé visszásan kezelik az etikus hackereket, odakint más a módi: a 14 éves fiú hibajelzését pénzjutalommal hálálja meg az Apple. Mondjuk ott is kellett hozzá egy kisebbfajta botrány.

Hirdetés

Nemrég írtunk mi is arról, hogy Twitteren kezdett terjedni egy iPhone-on felfedezett komoly hiba híre. Ezzel úgy is belehallgathattunk a FaceTime-on hívott fél beszélgetésébe, ha ő elutasította a hívást - sőt, még egy trükkel akár pár másodpercig videón is bekukkolhattunk az illetőhöz. Mint kiderült, a hibát először egy 14 éves fiú, Grant Thompson fedezte fel, aki jelezte az Apple felé, mit talált, de akkor nem kapott választ.

Hirdetés

Thompson először e-maileket küldött, majd Twitteren jelezte a problémát úgy, hogy többek között Tim Cook Apple-vezért is megjelölte a bejegyzésben. Végül aztán egy általános üzenetet kapott az ügyfélszolgálattól, hogy jelentkezzen be szépen fejlesztőnek, és akkor a hivatalos csatornákon keresztül tudja jelenteni a problémát.

Viszont addigra már késő volt: a Twitteren mások is elkezdték jelezni, hogy van egy kihasználható lehetőség a legfrissebb iOS verzió alatt futó FaceTime-ban, ezért az Apple végül kénytelen volt a teljes appot ideiglenesen lekapcsolni, majd gyors frissítést ígérni mindenkinek.

Egyrészt kiderült, hogy a napokban mnár érkezik az iOS 12.1.4-es frissítése, ami befoltozza a hibát. Emellett pedig az Apple már megkereste Thompsont és családját azzal, hogy üljenek le megbeszélni, milyen jutalomban részesüljön a srác. Sok más vállalathoz hasonlóan ugyanis az Apple is működtet olyan hibavadász kezdeményezést, amelyben a különféle fontos programhibákat, sérülékenységeket felfedezőknek pénzjutalmat ad - ez az almás cégnél egyébként az eset súlyosságától függően 25 000 és 200 000 dollár közötti összeget jelent. Szóval már az is 6,7 millió forint környéki összeget hoz a fiúnak, ha a minimális összeget ítélik meg neki, de lehet, hogy még ennél is többre számíthat.

Persze az Apple sem vajból lévő szívére hallgatva tette meg ezt a gesztust: egyrészt elég méretes botránnyá dagadt az, hogy épp a felhasználói adatok védelmét hangoztató gigacégnél fordulhatott elő ilyen durva baki. A New York-i főügyész például hivatalos vizsgálatot rendelt el az ügyben azt firtatva, milyen veszélyeknek volt kitéve a kritikus időszakban minden felhasználó, másrészt pedig többen is csoportos polgári pereket indítottak. A közvéleménynek az sem tetszett, hogy az Apple milyen szinten ignorálta a 14 éves fiú bejelentését, szóval azért esélyes, hogy a mostani enyhülésük igazából PR-fogás. De persze ettől még egy 14 éves srácnak nemsokára teljesen megérdemelten lesz egy apróbb vagyoni gyarapodása, nem pedig börtönnel fenyegetve beperelik, mint a Telekom rendszerében nemrég hibát felfedező etikus hackert.

Eközben pedig mindenki figyelje a frissítést: a Beállítások / Általános / Szoftverfrissítés menüpontban lehet próbálkozni bekapcsolt Wi-Fi és 50 százaléknál jobban feltöltött akku mellett.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.