Hirdetés

Az Apple sokat fizet, amiért többektől elvette a FaceTime-ot



|

Egyben 18 millió dollárról van szó, de a másik oldalról nézve, egyénenként bizony nevetséges összeg jut el az egyes felhasználókhoz.

Hirdetés

Az Apple ellen még 2017-ben indítottak egy olyan csoportos keresetet, amelyet csalódott iPhone felhasználók kezdeményeztek, szerintük ugyanis a cég mindenféle jogalap nélkül, egyoldalú döntéssel szüntette meg az általuk használt telefonokon a FaceTime szolgáltatást. Egyértelmű spórolásról volt szó, de végül a karma utolérte az Apple-t, nagyjából annyit kell most leperkálniuk, mint amennyit annak idején ezzel a kétes megítélésű húzással megtarthattak maguknak.

Hirdetés

A FaceTime videótelefon-szolgáltatás peer-to-peer alapon működik, és a kezdetekben egy külső szolgáltató, a VirnetX szervereit használta ehhez az Apple. Ez pedig időarányosan és a bonyolított hívások mértéke alapján is súlyos dollármilliókba került a cégnek, ezért az iOS 7-et már egy újrafaragott hátterű FaceTime-mal adták ki, ami saját p2p technológiára váltott.

Ez idáig rendben is volna, de ekkor még bőven volt sok millió olyan felhasználó, akiknek iOS 7-tel már nem volt kompatibilis a készüléke, itt főként az iPhone 4 és 4S modellek tulajdonosairól van szó. Ők annyit vettek észre a váltásból, hogy a készülékeiken az addig használt FaceTime többé nem működik, hiszen az Apple az iOS 7 és a saját alapokra helyezett videóhívások bevezetésével egy időben felmondta a VirnetX szervereinek használatát.

A jogi kereset szerint ezzel az Apple megszegte azt a szabályt, hogy nem kényszerítheti a meglévő felhasználóit arra, hogy újabbra cseréljék az eszközeiket. Ez végül át is ment az ügyet tárgyaló bíróságon, így végül összesen 18 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezték a vállalatot. A károsultak viszont legfeljebb az erkölcsi győzelemnek örülhetnek (és annak, hogy végül ez a 18 millió valamivel többre is jött ki, mint amit annak idején az Apple megspórolt a VirnetX leválasztásával). Ha ugyanis az összes érintett iPhone-tulajdonos számával elosztjuk ezt az elsőre masszívnak tűnő összeget, készülékenként 3, azaz három dollár jön ki. Szóval az egykor FaceTime nélkül maradó almások legfeljebb egy almát vehetnek az így kapott pénzből.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.