Hirdetés

Ronda Apple hibát fedeztek fel: lehallgathatnak, kukkolhatnak FaceTime-on!



|

Ahhoz képest, hogy az Apple mostanában a betonbiztos védelmével kérkedik, elég súlyos a most felfedezett hiba. iOS eszközök mellett ráadásul Macen is működik.

Hirdetés

A FaceTime az Apple egyik jól ismert saját fejlesztése, a hangos-videós kommunikációs app most már konferenciahívást is tud, szóval a népszerűsége az almás felhasználók körében töretlen. Legalábbis mindeddig az volt, de most egy elég méretes biztonsági rést fedeztek fel benne, aminek kihasználásával még akkor is lehallgathatnak minket, ha nem fogadjuk az érdeklődő hívását. Sőt, akár távoli webkameraként is figyelhetnek minket titokban. Au.

Hirdetés

A hibát először a 9to5Mac oldalon írták le részletesebben: arról van szó, hogy ha valaki felhív minket FaceTime Videóval a Phone appból, már akkor is hallgathatja a nálunk történteket, ha mi még nem is reagáltunk a hívásra. Ezt úgy lehet elérni, hogy a hívó fél a hívás megkezdése után felfelé húzza a kijelzőjét és a beszélgetéshez "hozzáadja saját magát". Így a rendszer ugyanis elindított konferenciahívásnak érzékeli, és ilyenkor már a többi, még nem reagáló résztvevő hangját is bekapcsolja.

És ezt még lehet fokozni. Ha ugyanis a gyanútlan hívott fél nem akarja fogadni a trükkös hívást, és azt a telefon bekapcsológombja, vagy a hangerőgomb megnyomásával ignorálja, akkor a mobilja még videóképet is elkezd közvetíteni a hívó fél felé.

Még-még-még, ennyi nem elég, itt egy utolsó adalék: ugyan a problémát először csak az iOS 12.1.2-es frissítésével rendelkező telefonoknál vették észre (ezek támogatják ugyanis már a Group FaceTime-ot, azaz a konferenciahívást), a MacRumors kipróbálta, és a trükk akkor is működik, ha a hívott fél Mac gépen használja a FaceTime-ot. Ráadásul a maces verzió jóval tovább is csörög az ignorálás után, tehát a hívónak jóval több ideje van hallgatózni és kukkolni.

Egyelőre inkább kapcsold ki!

Az Apple állítólag már tud a problémáról, szóvivőjük annyival reagált rá, hogy a hét folyamán egy szoftverfrissítéssel hozzák helyre a dolgot. Később pedig azt is megerősítették, hogy az Apple addig ideiglenesen kikapcsolta a konferenciahívás funkciót FaceTime alatt, de a szakértők azért azt tanácsolják, a tökéletes biztonság érdekében a frissítésig a felhasználók is kapcsolják ki a FaceTime-ot a saját oldalukon.

Ehhez iPhone és iPad eszközökön a Beállítások alatt kell megkeresni a FaceTime szakaszt és kikapcsolt állapotra pöccinteni. Mac gépeken a FaceTime appon belül lehet a FaceTime kikapcsolása parancsot használni, vagy kijelentkezni a Beállítások alatti Kijelentkezés pontban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.