Hirdetés

Apple iPhone 8 teszt – valahol már láttalak



|

Minimális dizájnváltás, szélsebes rendszer és bivalyerős hardver jellemzi az iPhone 8-at, azonban ez mégsem lesz elég ahhoz, hogy kasszát robbantson, köszönhetően a házon belüli konkurenciának.

Hirdetés

Ismét eltelt egy év és menetrendszerűen megérkeztek az Apple friss modelljei, melyek közül a soron következő 8-as készülék csak kissé csökkentett érdeklődést kapott. Nem csoda, hiszen már a szeptemberi Keynote-os leleplezés során ellopta a rivaldafényét az évfordulós modell, az iPhone X. Nehéz dolga pedig nem igazán volt, hisz míg a prémium modellbe vért izzadva zsúfolták a futurisztikus komponenseket az Apple mérnökei, addig a 8 esetén be kellett érnünk 1-2 extra funkcióval, a kötelező hardverfrissítésekkel és egy nem feltétlenül pozitív irányú, ám szükséges dizájnmódosítással.

Hirdetés

Az eredmény pedig az lett, hogy a felhasználók egymást túllicitálva kezdték előrendelni az iPhone X modelleket, és a némileg csökkenő árú 7-es modellek iránt is megnőtt a kereslet, az iPhone 8 pedig a két szék közül szépen a padlóra pottyant. Ez természetesen nem akadályozott meg minket abban, hogy megnézzük, mire is képes a modell, ehhez pedig az iCentre rendelkezésünkre is bocsátott egy tesztpéldányt az iPhone 8-ból.

Újrahangolva

Dizájn terén az iPhone 6 óta nem igazán újított a gyártó, inkább csak a finomhangolásra helyezte a hangsúlyt, és némi farigcsálással igyekezett azért minimálisan egyedi küllemet kölcsönözni az aktuális modelleknek. A jelenlegi generációnál sem kívánt jelentősen eltérni a bevált küllemtől - azt meghagyta az X-nek - éppen ezért csupán csekély különbséget láthatunk egy tokban tartott 8-as és egy 7-es iPhone között. Az előlapon legalábbis ez a helyzet, hisz itt továbbra is egy 4,7 hüvelykes, 750x1334-es felbontású, IPS-megjelenítőt találunk. A képernyő fényerejét a készülék intelligensen szabályozza és a környezeti változásokra kellően gyorsan reagál a kijelző, a felette húzódó üvegfelület tükröződése pedig nem jelent komolyabb problémát, így a megjelenítő folyamatosan olvasható marad. A zárképernyő megjelenítéséhez gombnyomásra sincs szükségünk, a készülék a gesztusainkat tökéletesen olvassa, és szükség esetén a kijelző azonnal felvillan.

A megjelenítő alatt a kör alakú, biometrikus azonosítóval felszerelt Home-gomb terül el, mely talán az egyetlen pont, ahol a modell jobban teljesít az iPhone X-nél, ott ugyanis nyoma sincs a jólbevált Touch ID-s azonosítást kínáló ujjlenyomat-olvasónak. A kicsit mélyített érintési felület az előző generációhoz hasonlóan egy rezgőmotor segítségével imitálja a gombnyomást. Az előlapon tehát jelentőst változást nem kapunk, azonban elég megfordítanunk a modellt, és máris feltűnik a különbség, a vezeték nélküli töltés beépítése ugyanis körülményessé tette volna a már megszokott fém felület használatát, így az iPhone 8 esetén itt is üvegborítást kapunk, annak minden előnyével és hátrányával. Persze a borítástól függetlenül az előzőekben bevezetett IP67-es ellenállóságot ismételten megkapjuk.

Erőből tör a csúcsra

Hardveres felszereltség szempontjából azért nem bánt mostohán a 8-as iPhone-nal az Apple, a készülék ugyanis átesett a generációt érintő ráncfelvarráson, az üvegborítás ugyanis az Apple A11 Bionic nevű chipjét rejti, mely minden szempontból tökéletesen végzi a rábízott feladatokat. A telefonon futó iOS 11 pedig annak ellenére is szélsebesen reagál érintéseinkre, hogy az androios berkekben lassan már a középkategóriában is elképzelhetetlennek számító, 2 gigabájtnyi rendszermemória áll csupán a rendelkezésére. A mindennapi használat során tapasztalható sebességet a szintetikus teszteken kapott értékekkel is képes alátámasztani a készülék, kevés olyan platformokon átívelő mérőszoftvert találtunk, melyben az androidos mezőny csak kicsit is képes lett volna megközelíteni a lefuttatott teszt végén megjelenő számokat. Az erősebb chip természetesen komolyabb hűtésért kiált, ám az Apple mérnökcsapatának szerencsére ezt remekül sikerült megoldani, a hátoldali üvegfelület ugyanis még komolyabb terhelés mellett is sokkal kevésbé melegszik, mint azt a 7 esetén tapasztaltuk.

Az iPhone 8 kamerája nem változott jelentősen a korábbi modellhez képest, ismételten egy 12 megapixeles maximális felbontás elérésére képes fotós szenzort kapunk, mely enyhén kiemelkedik a hátlap síkjából. Szoftveres oldalon pedig továbbra is fogja a felhasználók kezét az Apple, vagyis a beállítási lehetőségek a HDR mód be és kikapcsolásában, valamint a néhány beépített fotósmód közötti váltásban ki is merülnek. Az AppStore alapos átböngészését követően azért kapunk alternatívákat, melyek között még a RAW formátumok kezelésére képes fotós funkciókat is megkaphatjuk. Persze a képek minőségére panaszunk a beépített kameraapp használata mellett nem lehet, hisz minden részletgazdag, nappal és éjszaka is átlagon felüli felvételeket készíthetünk, melyekre a konkurensek automatikus üzemmódban biztosan nem képesek.

Üzemidő tekintetében visszalépett némileg az előző generációhoz képest a modell, az 1821 mAh-s kapacitású akkumulátor pedig karcsúnak tűnhet, de normál használat mellett azért a nap végéig képes kihúzni a készülék, ha azonban nem lógunk egész nap mobilunk kijelzőjén, akár a 1,5 - 2 napos üzemidő is elérhető.

Összegzés

Remek telefon az iPhone 8, azonban a nagy problémája, hogy nem innovatív, a minimális változtatások pedig szinte garantált, hogy nem fogják vásárlásra csábítani a 7-es modellek tulajdonosait, főleg, ha képbe kerül az iPhone X is. Egy nagy pozitívumot azért így a végére mindenképp érdemes megemlítenünk, még pedig azt, hogy az iPhone 8 nyitóára nem szállt el (legalábbis az Apple hagyományaihoz mérten). 250 ezer forint környékén ugyanis már hivatalos forgalmazóktól is beszerezhető, igaz csak a 64 gigabájtos modell.

Apple iPhone 8

Ár: 250.000 Ft Ft
  • 4,7" IPS LCD (750x1334, 326 ppi)
  • üveg borítás, fém oldalszegély
  • 64 GB (nem bővíthető)/2 GB RAM
  • Apple A11 Bionic SoC
  • PowerVR GPU
  • 12/7 MP kamera
  • iOS 11
  • 1821 mAh akkumulátor
  • IP67 ellenállóság
PRO
  • Qi-töltés
  • gyors rendszer
  • Touch ID
Kontra
  • kicsi akku
  • üveg hátlap
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 6003
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Apple iPhone 8
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 8
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2017-12-04 14:13:33
    [gameinfo_webpage] => https://www.apple.com/hu/iphone-8/
    [gameinfo_tags] => apple, ios, 8, mobil,
    [gameinfo_url] => apple-iphone-8
    [gameinfo_pro] => Qi-töltés
gyors rendszer
Touch ID
    [gameinfo_kontra] => kicsi akku
üveg hátlap
    [gameinfo_data] => 4,7" IPS LCD (750x1334, 326 ppi)
üveg borítás, fém oldalszegély
64 GB (nem bővíthető)/2 GB RAM
Apple A11 Bionic SoC
PowerVR GPU
12/7 MP kamera
iOS 11
1821 mAh akkumulátor
IP67 ellenállóság
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 250.000 Ft
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => 
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 8
            [manufacturer_name] => Apple
            [manufacturer_url] => apple
            [manufacturer_link] => http://www.apple.com
            [link] => /gyarto/apple
        )

    [link] => /termekinfo/apple-iphone-8-6003.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Qi-töltés
            [1] => gyors rendszer
            [2] => Touch ID
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => kicsi akku
            [1] => üveg hátlap
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.9
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    10

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    7

  • Kijelző:

    7

  • Szoftver:

    10

  • Akkumulátor:

    7

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.