Hirdetés

Akaratlanul saját magába haraphat az Apple



|

A kritikák ellenére annyian vehetnek iPhone SE-t, hogy emiatt kevesebb iPhone 11 fogyhat, és ezzel hosszú távon nem jár jól az Apple.

Hirdetés

Hivatalosan mától kezdődik az iPhone SE forgalmazása, és az Apple jóárasított mobiljának kifejezetten nagy üzleti sikereket jósolnak annak ellenére, hogy a szakmai fogadtatás enyhén szólva is vegyes volt a bemutató után. Azt ugyan sokan dicsérték, hogy erős rendszerchipet kapott és végre újra van 5 hüvelyk alatti kijelzős iPhone is a piacon, de az már keveseknek tetszett, hogy a kijelző és egyéb funkciók terén nagyon szűkmarkú volt az Apple, és az a bizonyos jóárasítás is legfeljebb a "nagy" iPhone-okhoz képest érezhető, a mobilpiac általános árszintjeihez képest viszont még mindig elég drága.

Hirdetés

Bárhogy is, az elemzők már most arra készülnek, hogy vásárlók hadseregei rohamozzák meg az Apple boltjait és webshopjait az új készülékért, ami persze elsőre jó hírnek tűnhet a gyártó számára, de hosszabb távon akár a magyar szlengben is alkalmazotti "tökön szúrta magát" kifejezés is találó lehet. Az Apple terén ultraprofinak számító elemző, Ming-Chi Kuo szerint akár 12-14 milliót is eladhatnak az iPhone SE-ből az első félévben, tehát június végéig, de a lelkesedés még a szeptember végéig tartó harmadik negyedévben is kitart, amikor 10 millió eladott darabra számít a szakember.

Kuo szerint azonban az iPhone SE vevőköre egyáltalán nem csak olyanokból áll, akik a méret vagy az ár miatt eddig egyáltalán nem vettek iPhone-okat, szerinte sok olyan vásárló is inkább az olcsóbb SE-t választja, akik enélkül a drágább iPhone 11-et vették volna meg, ezáltal tulajdonképpen saját vevőkörének egy részét terelte egy kevesebb bevételt jelentő termékre az Apple. Egyrészt a koronavírus által visszavetett gazdaság és a csökkenő vásárlóerő miatt a "bejáratott" iPhone vásárlók is inkább maradnak az olcsóbbik megoldásnál, másrészt a műszaki részletekhez kevésbé értőknek annyira nem fontos, hogy mivel tud kevesebbet a nemrég bejelentett telefon, de ha ez az olcsóbb, akkor ezt fogják választani, almás logó ugyanúgy van a hátulján, és nekik csak ennyi számít.

Tehát az időszak végén lesz egy csomó olyan vásárló, aki a 290 ezres iPhone 11 helyett a 180 ezres SE-t vette meg, ezáltal egyenként szép summát tartott meg a zsebében ahelyett, hogy azt is az Apple-nek adta volna. Szintén érdekes lesz, hogyan hat az SE sikere az idei év végére várt iPhone 12 eladásaira - a 2020-as Apple csúcsmobilokról eleve egyre több forrás állítja, hogy a koronavírus miatti gyártási és logisztikai visszaesések miatt valamelyest később érkezhetnek a szokásosnál, és ez is afelé terelhet sokakat, hogy a kiöregedő iPhone modelljeik helyett időközben lecsapjon egy SE-re.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.