Hirdetés

iPhone X és a többiek: az Apple új drágaságai



|

Tíz év után forradalmat vártak az Apple-től, ők pedig azt ígértek. Ami helyette jött, az nem rossz, de a forradalmitól messze van.

Hirdetés

Tegnap élőben is közvetítettük az Apple eseményét - az elsőt, amelyet már új főhadiszállásukon, a Cupertinóban felépített, ultramodern és ultra-környezetbarát campuson rendeztek. A legtöbb előzetesen kiszivárgott infó helyesnek bizonyult, tényleg jött a "legcsúcsabb" szegmensbe szánt iPhone X (amit nem X-nek, hanem ten-nek, azaz tízesnek kell ejteni, mint kiderült), valamint egy csak-egy-kicsit-olcsóbb-de-azért-elég-drága iPhone 8 és iPhone 8 Plus páros. Ja, meg egy új Apple Watch és egy új Apple TV, juhé, éljen.

Hirdetés

Lépéskényszer

Az van, kedves hölgyeim és uraim, hogy elmaradt az a bizonyos ATYAÚRISTEN, MÁR MEGINT MEGCSINÁLTÁK érzés. Pedig nem csak ezt várta mindenki az Apple-től, de igazság szerint az Apple is ezt várta volna önmagától. Eleve tíz éves jubileumát ünnepli az első iPhone, ami a bemutatása után valóban újradefiniálta (sőt, igazából beindította) az okostelefonos piacot. Aztán szép lassan jöttek a versenytársak, amik egyre több tekintetben túlszárnyalták a mestert, és az újabb iPhone-ok egy idő után csak annyit fejlődtek évről évre, amennyi feltétlenül szükséges volt. A fanok így is tömött sorban álltak végig napokat értük, és ez elég is volt. Egy ideig.

Most azonban már tényleg szorított az idő, egyre többek szerint maradt le az Apple már annyival az egész piac mögött, hogy lassan a brutális marketing és a totális lojalitásra fanatizált vásárlóközönség se lesz elég. Szóval, kell gurítani valami igazán nagy újdonságot, amolyan Steve Jobs-i megalomán álmot, ami átlépi a mai szintet, és újra mindenki előtt sok lépéssel állít fel egy teljesen új szintet.

Mindjárt, mindjárt, mindjáááááámindegy

Az időhúzás a bemutatón is megvolt rendesen. Előbb kaptunk egy Apple Watch 3-at, ami tényleg fejlődött sokat (már telefon nélkül is lehet vele telefonálni és internetre csatlakozni, van beépített GPS-e és beszélő Sirije is, és mindezzel együtt sem nőtt vastagabbra elődjénél), majd egy új Apple TV-t HDR és 4K támogatással. Ezzel és a szokásos önfényezéssel el is ment az első óra, a várakozás nőttön nőtt, amit illik ugyebár lecsapni.

Aztán jöttek a telefonok, név szerint az iPhone 8 és 8 Plus. Részletesen nemsokára visszatérünk rájuk, mindenesetre itt tényleg az égvilágon semmilyen nagy durranás nem érkezett a kötelező egy éves ráncfelvarráson és óvatos rendszerturbózáson kívül. Aztán a másfeledik óránál egy Steve Jobs-ot idéző "...és még egy dolog" után jött az est sztárjának, és egyben a tízéves jubileum okán az első iPhone-hoz hasonló forradalmárnak szánt iPhone X. És volt persze a közönség körében hű és azta, de valahogy mégsem ájultunk el. Itt a felvezető videó, aztán folytatjuk.

Benne van az X?

Pedig Tim Cook egyértelműen azt állította, az iPhone X legalább akkora forradalom a mostani piac számára, mint amilyen az első iPhone volt a tíz évvel ezelőtti telefonos piacon. Nézzük először a száraz tényeket!

Az 5,8 hüvelykes kijelző, amely gyakorlatilag minden irányban a hajlított káváig ér, 1125 x 2436 képpont felbontású, ebbe csak felül lóg bele a frontkamerát és egyéb szenzorokat egybegyűjtő vékony panel. Home gomb az előzeteseknek megfelelően valóban nincs rajta, a vezérlést azonban nem egy virtuális gombbal oldották meg, hanem különféle ujjvezérléses gesztusokkal váltották ki.

Hátul a teljes üvegborítást csak a dupla kameramodul töri meg, ahol a kétszer 12 megapixeles lencsék (egy f/1.8 és egy f/2.4) és egy több tónusú vaku található. A két kamera egyetlen optikai képstabilizátort kapott, tehát együtt mozognak a készüléken belül a remegő kézzel készített képek élességét biztosítva.

A víz- és porálló burkolat alatt az Apple új A11 Bionic elnevezésű hatmagos rendszerchipje dolgozik. Két magja a számításigényes feladatok esetén veszi át az irányítást, míg a négy másik a hagyományosabb feladatok alatt dolgozik, természetesen kisebb energiafelvétel mellett. Az új prociban állítólag sokat javítottak a többszálú munkavégzés hatékonyságán, ami a hivatalos szöveg szerint 70 százalékot ver az előző generációra. Emellett egy külön kétmagos chip került az eszközbe, ami kizárólag a biometrikus azonosítást végzi. A háttértár 64 illetve 256 GB lesz, a RAM pedig állítólag csupán 3 gigabájtos, bár ezt külön nem mondták el a bemutatón, de az azóta megjelent sajtóanyagok mind ezt állítják.

Arckulcs és beszélő kaki

Bár sokan azt gondolták, a full-kijelzős előlap és a Home gomb hiánya miatt az ujjlenyomat-olvasó a hátlapra költözik, valójában nem költözött sehová, gyakorlatilag nincs. Van helyette FaceID, ami gyakorlatilag egy fejlett arcfelismerő rendszer: nem csak arcképet figyel (tehát nem verhető át egy fotóval), de nézi az arc térbeli formáit is. Állítólag maszkmesterek se tudták kijátszani tökéletesen elkészített arcmásokkal.

A rendszer egyrészt a kijelző tetején, az abból pár millimétert leharapó panelben helyet foglaló összes szenzort használja (na jó, a mikrofont és a hangszórót talán nem). ott a kamera, infravörös érzékelő, miniprojektor és még egy rakás egyéb kütyü, amik csak azon dolgoznak együtt, hogy figyeljék az arcunkat. A rendszer gépi tanulási segédlettel működik, így állítólag akkor is felismeri a gazdáját, ha az megváltoztatja a hajviseletét, szemüveget vesz fel, vagy sminkel. Ehhez képest az egyik demonstrátornak csak másodjára sikerült így feloldania - az élő adás varázsa.

Az arcfigyelés másik újítása viszont kissé visszás, vagy legalábbis szarkasztikusan vicces. Arról van ugyanis szó, hogy az Apple csevegőkliensében mostantól olyan emojikat küldhetünk, amelyek saját arckifejezésünket, mimikánkat utánozzák. Akár hangüzenetként is csatolhatunk egy figurát, amely szájszinkronunkat és arcunk változásait követve adja vissza a fogadó félnek a mondandónkat. Igen, az egyik legfontosabb idei technológiai fejlesztésből az lesz, hogy nevetgélve, vagy épp mogorván beszélő kaki emojikat küldözgetünk egymásnak (és nem véletlenül írtam a kakit, a demó során a színpadon is előkerült). A Snapchaten lesznek külön a kiterjesztett valóságra épített szűrők, amelyek az eddigi nyuszi- és cicaarcos kinézetet még pontosabb arckövetéssel és mimikával überelik.

Az X-hez kapcsolódóan jelentették be, hogy itt végre megjelenik a Qi szabványnak megfelelő vezetéknélküli töltés, és jön egy extra töltőpad is, amely akár több eszközt (tehát mondjuk egy iPhone-t, egy Apple Watch 3-at és egy új AirPods párost) tud egyszerre tölteni - ez a kiegészítő azonban csak 2018-ra várható.

A két nyolcas

Az iPhone 8 és 8 Plus tehát az Apple értelmezésében középkategóriába csúszott, bár persze az áruk alapján még mindig bőven a legfelsőbb ligában játszanak - ki mit tart közepesnek ugyebár. A kisebbik modell 4,7 hüvelykes (750 x 1344 képpontos), a nagytesó pedig 5,5 hüvelykes (1080 x 1920 képpontos) kijelzőt kapott, ezek azonban nem követik az X kávától káváig tartó stílusát, gyakorlatilag a mobilok egy az egyben úgy néznek ki, mint a tavalyi 7 és 7 Plus, a Home gomb is megmaradt ujjlenyomat-olvasóstul. A víz- és porállóság szerencsére az X mellett a nyolcasok sajátja is.

A rendszerchip itt is az A11 Bionic, a háttértár szintén 64 / 256 GB, a RAM pedig (állítólag) a kisebb modellben 2, a nagyobban 3 GB. A "sima" nyolcasban maradt a szimpla hátlapi kamera, a Plusban pedig a dupla, de legalább megkapták a képstabilizátort. A Plus kamerája egy apró trükköt tanult tavalyhoz képest, ez egy virtuális fényeffekt-beállítást jelent, amelyet akár a kép elkattintása után is megváltoztathatunk. Tud 4K videót rögzíteni 60 fps mellett, a full HD videókat pedig akár 240 fps-sel is rögzíthetjük.

Szintén a Pluson demonstrálták a kiterjesztett valóság beépítését a mobilokba: egy teljesen üres asztalon épült fel egy virtuális terepasztal, amelyen egy tower defense jellegű játékot lehetett irányítani: izgalmas és szép (ráadásul nem kicsit hajaz a még mindig csak béta állapotú Microsoft-féle HoloLens-re), viszont hosszabb távon kissé fárasztó lehet magunk előtt tartott telefonon keresztül bámulni a félig valódi, félig virtuális világba.

Szóval akkor forradalom?

Jó kérdés, mennyire durran nagyot az Apple idei felhozatala. Persze leginkább ezt is a vásárlóközönség dönti el, de az első szakmai reakciók felemásak. A 8 és 8 Plus hardveresen ismét csak a kötelező mértékben újult meg, az X pedig ugyan tud pár erős újítást (leginkább a faltól-falig kijelző, a fejlett biometrikus jellemzők és az ezt kiszolgáló mesterséges intelligencia emelhető ki), de ezek egyike sem olyan, amitől az összes mostani mobilfelhasználó eldobná a készülékét, és rohanna iPhone X-et vásárolni, az új funkciók nélkül ugyanis simán lehet élni és működni mindenféle kompromisszum, vagy akár beégés nélkül.

Főleg annak tudatában, hogy az új iPhone-ok aztán tényleg az egekig rúgták az árszintet (bár mostanában ez sajnos iparági divat kezd lenni a csúcsmobilok esetében). Az iPhone X 64 gigabájtos verziója, amely november 3-án érkezik a boltokba, 999 dollárba kerül... Odakint. Ez ugyebár itthon 256 ezer forintnak felel meg, de a magyar nyelvű Apple weboldalon 379 990 forint szerepel. A 256 gigabájtos itthoni ára pedig 436 990 forint, ennyit még az életben nem fizetett senki telefonért (hacsak nem a távoli banánköztársaságok diktátorainak elkészített gyémántberakásos arany mobiljaira gondolunk).

A két másik telefon már szeptember 22-én debütál, az iPhone 8 64 / 256 gigabájtos változatai 264 990 / 321 990 forintba, a 8 Plus hasonló kiépítésű változatai 303 990 / 360 990 forintba kerülnek.

Érdekes játék lesz az is, hogy vajon hogy alakulnak most a szokásos, Apple Store-ok előtt napokig kígyózó sorok. A kevésbé "szexi" iPhone 8 párosért is napokat rostokolnak a fanok, vagy ezt megtartják az X-re? Vagy kölcsönösen gyengíti egymást a két (három) modell? Meglátjuk, mindenesetre most jöhetnek a ti kommentjeitek. Tetszenek az újdonságok? Nem izgatnak titeket túlságosan? Lesz belőlük Apple-feltámadás, vagy lufi az egész?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.