Hirdetés

Rekordösszegű büntetést kapott az Apple



|

A francia versenyhivatal nem volt épp szívbajos, és brutálisan vastag filccel írta a büntetés összegét.

Hirdetés

Bár persze vannak olyan cégek a világon, akiknek most a koronavírusos időkben sokkal rosszabb, de azért az Apple helyében sem lennénk most annyira. Nem elég, hogy a hírek szerint komoly gyártási és szállítási problémákat okoz számukra a világjárvány, még egy olyan büntetést is kaptak a nyakukba, aminek a végösszege azért már egy ilyen szintű cég számláján is látszik nagyító nélkül.

Hirdetés

A francia versenyhivatal "disztribúciós csatornán keresztüli kartellezés" miatt szabta ki a büntetést, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az Apple hivatalos viszonteladói számára megszabta egyes termékek és szolgáltatások árazását, ami viszont törvényileg eléggé szürke zóna. A kartellezés pont arról szól, hogy szabad verseny van, tehát mindenkinek magától, egyeztetés és mesterséges közös árkontroll nélkül kellene működnie.

Isabelle de Silva, a francia versenyhivatal elnöke részletezte is az okokat. Egyrészt az Apple Franciaországban működő két legnagyobb nagykereskedője, az Ingram Micro és a Tech Data az Apple-lel egyetértésben megegyeztek abban, hogy nem bocsátkoznak egymással árversenybe, ezzel pedig ellehetetlenítették a piac valós versenyhelyzetét. A független prémium viszonteladók ezáltal mindig rosszabb árakon tudtak értékesíteni, de mivel ők is egy fix kereskedelmi csatornán vásárolnak, nem tudták megkerülni az Apple által szabott árakat. Az Apple mellett egyébként az Ingram Micro és a Tech Data is kapott büntetést, de értelemszerűen a legnagyobb összeg az Apple-nek jutott.

A cégnek egymilliárd angol font, azaz nagyjából 380 milliárd forint büntetést kell befizetnie a francia államnak, ami azért már az Apple éves költségvetésében is érezhető mínusznak számít.

Ez a francia hivatal eddigi legnagyobb összegű büntetése, ami ellen az Apple elvileg fellebbezhet, de a szakértők szerint nem túlzottan esélyes sem a büntetés elengedése, sem pedig az összeg csökkentése. Egyesek arra is rámutattak, hogy az Apple máshol is ezt a gyakorlatot képviseli, szóval hasonló hatóságok egyéb országokban is ráharaphatnak... nos, az Almára, pontosabban arra a lehetőségre, hogy a versenyszabályok megsértéséért jelentős pénzmagot sajtoljanak ki a cégből.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.