Hirdetés

A szívverésedről ismer fel az Apple-féle okosotthon



|

Egy friss szabadalmi beadvány szerint elfelejthetjük a hanggal, ujjlenyomattal, arc-szkenneléssel történő azonosítást, elég, ha dobog a szívünk. Ami amúgy sem árt.

Hirdetés

Azt megszokhattuk az elmúlt években, hogy az okosotthon kifejezés mögött tényleg egyre okosabb technológiák és megoldások bukkannak fel, de egy most nyilvánosságra került szabadalmi beadvány szerint az Apple egy valóban úttörőnek számító területen próbálja még kényelmesebbre és egyedibbre faragni az intelligens lakásokat. Lehet ezeket ugyebár funkciók mentén fejleszteni, de az "okosságot" az is fokozhatja, ha újfajta érzékelési módszerekkel bővül egy lakás belső rendszere.

Hirdetés

A most felbukkant szabadalmi beadvány 2018 augusztusára datálható, a neve pedig elsőre még nem túl sokatmondó: "Tárgyak követése és azonosítása moduláris falszakaszok segítségével". A hosszú és részletes dokumentum lényege az, hogy az okosotthon ne csak különféle eszközök egymástól független beépítését, vagy laza hálózatát jelentse, hanem egy olyan egységet, amelyben minden okoseszköz és maguk a lakók is egy teljesen összefüggő egységet alkotnak - és ehhez az is hozzátartozik, hogy az intelligens lakás képes legyen megkülönböztetni a sokféle kütyüt és egyéb tárgyat az emberektől.

A legutolsó funkciót pedig egy olyan rendszerrel valósítanák meg, amely egyrészt érzékeli a helyiségekben tartózkodó emberek szívdobogását, és ezáltal folyamatosan követni tudja őket, tehát akár maga a lakás (és ezáltal benne az összes kütyü) tudja azt, hogy valaki a hálószobából épp a fürdőbe tart, vagy a nagyszobából a konyha felé indul, és ennek megfelelően állít készenlétbe az adott helyen egyes eszközöket.

És ez még mind semmi: az Apple beadványa szerint akár arra is lehetőség van, hogy a szívdobogások egyedi jellemzőinek felismerésével az okosotthon minden egyéb manuális segédlet nélkül eldönthesse, pontosan ki is az illető, tehát mondjuk a fenti példánál maradva, ha apu indul a konyhába, az okoshűtő máris előkészíti a következő doboz sört, ha pedig az egyik gyerek, akkor egy üdítő lesz a hűtő kiadóablakában.

Jó kérdés persze, pontosan milyen tényezők alapján különbözteti meg a rendszer a szívdobogások adatait, hiszen egyes embereknek is folyamatosan változik mind a szívritmusa, mind a dobogás egyéb körülményei. Az Apple dokumentációjában szerepel, hogy az érzékelők a szív figyelése mellett egyéb információkat, például az légzés elemzését is felhasználhatják a pontosabb azonosításhoz.

A végső eredmény az lenne, hogy az okosotthont vezérlő intelligencia folyamatosan egyfajta élő térképen "látná" a lakásban lévő összes élő és élettelen objektumot, és ezek követésével dinamikusan tudna automatizált szolgáltatásokat nyújtani. Kicsit olyan ez, mintha élő sakkfigurák lennénk az összes eszközünkkel együtt, amelyeket a mesterséges házvezetőnő tud ide-oda tologatni a táblán - és akkor most jöhetnek a Skynet ébredéséről szóló kommentek. Arról mindenesetre nincs hír, milyen konkrét lépéseket tervez az Apple, tehát mikor lesz a koncepcióból termék, de az efféle szabadalmi beadványoknál hosszú évek telhetnek el odáig, szóval egy ideig még mindenki maga nyitja majd a hűtőt és eldönti, hogy saját kezével sört vagy üdítőt vesz ki belőle.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.