Hirdetés

Jöhet a MacBook-testbe pattintható iPhone



|

Annyi legalábbis biztos, hogy az Apple egy frissen észrevett szabadalmi beadvány alapján gondolkozik ilyesmin, és ez akár újra divatot teremthet valamiből, ami tulajdonképpen már létezik.

Hirdetés

Az Apple-t lehet imádni és bírálni, a termékeit is lehet zseniálisnak vagy épp drága presztízskütyüknek tartani, egy azonban biztos. A vállalat már sok esetben bizonyította azt, hogy képes mások által már bevezetett vagy kipróbált technológiákat a viszonylagos érdektelenségből igazi tömegtermékké változtatni. Ilyen volt az okostelefon, ami az iPhone előtt is létezett, de a tech-gurukon és geekeken kívül senkit nem érdekelt, aztán jött a tablet, ami szintén volt már az iPad előtti időkben, csak a szexiség-faktor nélkül, és így tovább. A jelek szerint most egy olyan megoldással kacérkodnak, amit szintén többféle formában láttunk másnál, de az Apple-féle varázsportól akár sikeressé is válhat.

Hirdetés

A szabványügyi hivatalhoz érkezett beadványban egy olyan iOs alapú eszköz szerepel, amely önmagában is működőképes, ám dokkolható egy MacBook tapipadjának helyére, ezáltal egyrészt a kijelzője funkcionálhat érintőfelületként a laptop számára, másrészt a nagy kijelző a telefon funkcióit is kiterjeszti. Ugyan a dokumentumban szereplő ábrán egy MacBook Pro külsejére emlékeztető eszköz látható, ám a szöveg szerint nem erről van szó (már csak azért is, mert ehhez ugyebár a jövőben olyan MacBookokat kellene forgalmazni, amiknek az alsó részén van egy iPhone méretű lyuk).

A szöveg szerint a laptop nem annyira egy teljes értékű eszköz, inkább egy olyan extra kiterjesztés, amely a telefon funkcionalitását bővíti ki. és itt máris eszünkbe juthat az ötlet több elődje. Egyrészt ott a Samsung csúcsmobiljaiba épített Dex, amely ugyan nem laptop-testbe pattintós megoldás, de egy átalakítóval monitort, billentyűzetet és egeret csatlakoztathatunk a mobilokhoz, amelynek felhasználói felülete ekkor egyfajta desktop módra vált. Másrészt pedig a dokkolós módszer sem új, az ASUS Padfone sorozata kapott egy tablet méretű külső megjelenítőt, amelybe hátul lehetett bepattintani a telefont, és különféle perifériákkal kiegészítve szintén hibrid módban használhattuk.

Az Apple által írt "nem teljes értékű laptop, csak dokkoló" elméletet erősíti a másik ábra is a beadványban, amely egy olyan verziót ábrázol, aminek a kijelzője helyére lehet bepattintani egy iPadet. Ennek a billentyűzet alatt normál érintőpadja van, tehát itt az extra funkció annyiban merül ki, hogy a tabletnek adhatunk laptopszerű beviteli módokat.

Az ilyen szabadalmi beadványokból persze gyakran hosszú évek múlva lesz csak kézzel fogható termék, és jó részük megmarad a soha meg nem valósuló ötletek szintjén, de afféle iránymutatásként szolgálhat arra nézve, milyen új divatok, felhasználási módok érkezhetnek a jövőben. Ha pedig tényleg rászánja magát az Apple és elkészül egy ilyen dokkolós megoldás, simán ezt is sikerre vihetik az átlagfelhasználók körében egy jól felépített marketing-hadjárattal, ami pedig végső soron azt eredményezi, hogy a többi gyártó által készített hasonló termékek iránt is megnő a kereslet. Ti használnátok ilyesféle dokkolót a mobil vagy a tablet mellé? Várjuk a pro és kontra kommenteket!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.