Hirdetés

Az iOS 16 teljesen átveszi az uralmat az életünk felett



|

Az Apple éves fejlesztői konferenciáján, a WWDC-n bejelentették az iOS 16 újdonságait.

Hirdetés

Hazai idő szerint este 19 órakor kezdődött az idei év egyik legnagyobb Apple-eseménye, a WWDC 2022. A Worldwide Developers Conference nyitó előadása során minden évben fontos frissítéseket, újdonságokat mutat be a cupertinói cég. Az előzetes várakozások szerint idén is komolyabb csomaggal érkeznek az Apple fejlesztői, amelyek az iOS, az iPadOS, macOS, watchOS és tvOS operációs rendszereket is érintik, de valószínűsítették, hogy a cég bizonyos szolgálatásaival kapcsolatban is érkeznek bejelentések, sőt, a The Verge szakértői kiterjesztett valóság (augmented reality) és virtuális valóság, azaz VR-témájú bejelnetésekre is számítottak a konferenciát megelőzően.

Hirdetés

Az idei műsor keretében nem meglepő módon az iOS 16-nak jutott a legnagyobb szerep. Az operációs rendszer ősszel debütáló kiadásának újításai közül az egyik legjelentősebb változás a záróképernyőt, azaz a Lock Screen-t érinti majd. Federighi rámutatott, hogy a lezárt képernyőt használják leggyakrabban a felhasználók, így itt az ideje, hogy kapjon egy komolyabb ráncfelvarrást.

Az iOS 16 újdonságait Craig Federighi, az Apple egyik alelnöke mutatta be (Fotó: Apple)
Az iOS 16 újdonságait Craig Federighi, az Apple egyik alelnöke mutatta be (Fotó: Apple)

Az iOS 16-ban teljesen megújul a záróképernyő, amelyet a felhasználó részletesen testreszabhat majd. Nem pusztán egy képet állíthatunk be háttérnek, annak részleteit lehet úgy manipulálni, hogy egy-egy fontos elem kilógjon, kitakarva az óra egy részét. Testre szabható lesz majd, hogy milyen betűtípust szeretnénk látni a kijelzőn, de akár különféle filtereket, előre telepített stílusokat is kiválaszthatunk a kedvenc fotónk mellé. Választható az aktuális időjárást mutató záróképernyő is, a mindenkori időnek megfelelő animációval, a jégveréstől a kánikuláig. Dinamikusabb lett a képernyő animációja is a zárás feloldásakor: a választott kép ilyenkor elegánsan a háttérbe csusszan.

Az eddigekhez képest jelentős változás, hogy mostantól az iPhone-ok záróképernyőjére is kihelyezhetőek lesznek az automatikusan frissülő, dinamikus widgetek, például a naptárunkat, az email-fiókunkat is egyből láthatjuk az iOS 16-on.

Az iOS 16-ban alaposan megváltozik a záróképernyő (lock screen) (Fotó: Apple)
Az iOS 16-ban alaposan megváltozik a záróképernyő (lock screen) (Fotó: Apple)

Elegáns és praktikus megoldásnak tűnik, hogy a következő operációs rendszerhez már többféle záróképernyőt is kiválaszthatunk: például munkaidőre egy olyat, amelyen látjuk a következő meetingjeink időpontját, míg otthonra egy olyat, amelyen a lehető legkevesebb zavaró tényező jelenik meg.

Ehhez kapcsolódó újdonság, hogy a koncentrációt megkönnyítő Focus beállításai mostantól összeköthetőek a záróképernyővel is, így tehát a munkára használt záróképernyő kiválasztásával aktiválhatjuk a Focus munka-üzemmódját, míg az otthoni képernyővel a családi beállítások is megérkeznek, így este már nem nyomasztanak majd az irodai email-fiókba érkező üzenetek. A Focus mostantól bizonyos applikációkkal is együttműködik, így például a munka üzemmód "elkíséri" a felhasználót a Safari böngészőbe is.

Átgondolták a záróképernyőre érkező értesítések megjelenítését is: a korábbi iOS-verziókon az értesítsek előbb-utóbb kitakarták a hátteret, ezt azonban a fejlesztők szerették volna elkerülni, hogy a felhasználók jobban láthassák a számukra kedves háttérképeket. Az iOS 16-ban az értesítések már egymás felett gördülve jelennek meg, így spórolva rengeteg helyet a képernyőn.

Az iOS 16-hoz újragondolták az értesítéseket is (Fotó: Apple)
Az iOS 16-hoz újragondolták az értesítéseket is (Fotó: Apple)

Bizonyos élő események információi - például egy sportmeccs statisztikái - mostantól nem külön-külön értesítésként jelennek meg a kijelzőn, hanem egy dinamikusan frissülő üzenet formájában - ezt a funkciót Live Activites-nek hívják. A zenehallgatást is újragondolták: mostantól akár zárt kijelzőn is teljes képernyőn lesz majd látható a zenelejátszó, az aktuális zeneszámhoz tartozó borítóval.

Üzenetküldés: kézzel-szájjal, egyre megy

Az üzenetküldés is komolyabb ráncfelvarráson esett át, a frissítések közül a legjobban várt funkció a lehetőség, hogy bizonyos üzeneteknél visszaállítsuk az olvasatlan státuszt, ha később szeretnénk visszatérni a tartalmukhoz. Ehhez kapcsolódik a megosztott mappák használata is: ha valakitől kapunk egy videót vagy egy dokumentumot, amit nincs időnk megnézni, elég lesz a "Velem megosztva" mappába bekukkantani, ahol időrendben sorakoznak majd a digitális küldemények.

Az új üzenetek írásánál mostantól fejlettebb Autocorrect gondoskodik majd róla, hogy véletlenül se legyen elírás, elütés az elküldött üzenetekben, a temperamentumos felhasználók számára pedig jó hír, hogy mostantól egy rövid ideig lehetőség lesz majd visszahívni az elküldött üzeneteket, anélkül, hogy a címzett látná.

A SharePlay funkció segítségével barátainkkal, ismerőseinkkel végezhetünk közös tevékenységeket, legyen szó filmnézésről, edzésről és hasonlókról, sőt, akár egy időben indíthatjuk el ugyanazt a videót, a lejátszás vezérlési funkciói pedig szintén megosztottak, így, ha valamelyikünk kiszaladna üdítőért, addig meg tudja állítani a közös filmezést. A megosztást közvetlenül az appokból is el fogjuk tudni indítani.

Újragondolták a diktálási funkciót is, amely rendkívül népszerű, főleg az angolajkú világban: havonta nem kevesebb mint 18 milliárd alkalommal használják ezt. Az iOS 16-ba érkező újdonságokkal kapcsolatban Robby Walker, a Siri és az Apple nyelvi technológiáinak igazgatója elmondta, hogy az új diktálás során a személyes adatok védelmét tartották szem előtt, így a szövegfeldolgozásért most már nem kell interneten kommunikálnia az iPhone-oknak.

A diktálás során pedig bármikor lehetőség van váltani a beszéd és a billentyűzeten való gépelés között, sőt, még az is lehtetséges, hogy a kézzel kijelölt szöveget hanggal "írjuk át". Ha hosszabb üzenetet küldünk, nem kell a központozással bajlódni, a szoftver elintézi helyettünk. A Siri integrációját is egyszerűbbé tették a fejlesztők számára, kibővítve ezzel az applikációk számát, amelyek képesek együttműködni az Apple digitális asszisztensével.

Beépített Photoshop a fotóknál, részletfizetés az Apple Pay-ben

A Live Text funkció segítségével könnyebben dolgozhatunk a szövegekkel: akár egy videó egy-egy képkockáját is elláthatjuk feliratokkal, könnyedén, a kamera segítségével fordíthatunk le külföldi szövegeket, de akár különféle devizanemek között is válthatunk majd. Ehhez is készült ülön API a fejlesztők számára.

Az Apple Photo legnagyobb újdonsága az úgynevezett visual look up funkció lett, amely a Google Lens-re emlékeztet, azaz felismeri a fotókon látható tárgyakat, élőlnyeket, helyszíneket, és bővebb információval látja el a felhasználót. A fotókról szinte egyetlen mozdulattal kimásolhatunk körbevágott részleteket, amelyeket akár üzenetekbe is bedobhatunk, szöveg vagy emojik helyett.

Az Apple Wallet is kapott pár frissítést, ezek java azonban főleg az Egyesült Államokban élőket érinti. Az Apple Pay viszont jelentősen leegyszerűsíti az érintésmentes fizetést: a kereskedők az iOS 16 érkezése után külön hardver nélkül használhatják a telefonjukat POS-terminálként, fizetések lebonyolítására. Érkezik egy új részletfizetési funkció is: az Apple PayLater lehetővé teszi, hogy bizonyos tételeket 4 részletben fizessenek ki a felhasználók, kamatmentesen, bárhol, ahol az Apple Pay-t elfogadják.

Rugalmasabb szülői felügyelet is érkezik az iOS 16-ba (Fotó: Apple)
Rugalmasabb szülői felügyelet is érkezik az iOS 16-ba (Fotó: Apple)

Míg a Netflix éppen tűzzel-vassal lecsap azokra, akik megosztják egymással az előfizetésüket, az Apple - igaz, családon belül - épp, hogy erre ad majd lehetőséget az iOS  16-ban: a Family Sharing segítségével a családtagok könnyedén megoszthatják egymással például a Disney+ vagy az Apple TV előfizetést, a szülők a gyerekek eszközeire beállíthatnak mindenféle szűrőket - ezek frissítésére később az iOS 16 külön figyelmezetet - de akár képernyőidőt is megszabhatnak. Érdekesség, hogy a gyerekek mostantól akár üzenetben is nyaggathatják a szülőket plusz 10 perc képernyőidőért, amit a szülők üzenet formájában hagyhatnak jóvá.

Az Apple Maps is kapott pár frissítést, melyek egyelőre 10 országban lesznek elérhetők, év végéig pedig 11 további országban vezetik majd be - Magyarország nincs közöttük. Frissítették a kerékpáros módot és a Google StreetView-hoz hasonló Look Around funkciót. A városi navigációt részletesebb grafika segíti, de például az autómegosztó és elektromos rollerek bérlését kínáló cégekkel együttműködve egyszerűbb lesz a hasonló bérjárművek megtalálása is a városi dzsungelekben.

Egyszerűbb lesz megtalálni a bér-rollert vagy carsharing autót (Fotó: Apple)
Egyszerűbb lesz megtalálni a bér-rollert vagy carsharing autót (Fotó: Apple)

Rengeteg felhasználó visszajelzése alapján kifejlesztették a több megállós navigáció lehetőségét: a felhasználók mostantól akár 15 úti célt is megadhatnak, a navigációs tervet elkészíthetik akár az asztali gépükön is, amelyet átküldhetnek a telefonjukra - de természetesen Siri segítségével akár vezetés közben is meg lehet kérni a digitális asszisztenst egy újabb megálló beiktatására.

Az okosotthon-technológiák is egyre fontosabbak lesznek: az iOS 16-tal érkezik majd a teljesen megújult Home app, amely mellett az Apple - iparági szereplőkkel együttműködve - kifejlesztette a Matter nevű okosotthon-platformot, ami, a HomeKit-re alapulva lehetővé teszi, hogy különféle gyártók eszközei egy ökoszisztémában működjenek együtt.

Felturbózták az Apple CarPlay-t is, amely mostantól képes az autó összes belső képernyőjével együttműködni - Emily Schubert, az Apple autós részlegének egyik vezetője szerint pedig mindegy lesz, hogy hány darab és mekkora felbontású, méretű képernyő található a kocsinkban, az Apple Carplay mindenre tud majd megoldást - és tartalmat - szállítani, a sebességmérőtől a légkondi kezelőgombjain át a navigációig.

Az iOS 16 minden, iPhone 8-nál újabb készülékre telepíthető lesz, így azok, akik most iOS 15-öt használnak, csak akkor nem frissíthetnek, ha iPhone 6S-sel, eredeti iPhone SE-vel, iPhone 7-tel (vagy ezek nagyobb változataival) teszik ezt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.