Hirdetés

Áramot loptak a kriptobányászok, büntetésül úthengerrel zúzták össze a PC-iket



|

A maláj hatóságok látványos módon büntették meg azokat, akik kriptovaluták bányászásához lopták az elektromos energiát.

Hirdetés

Főleg a kínai szigorításoknak köszönhetően némileg megtorpant a Bitcoin és általánosságban a kriptovaluták szárnyalása, de az értékük még mindig bőven elég magas ahhoz, hogy sokan ezek bányászatával próbáljanak meggazdagodni.

Több esetben a kriptofarmok üzemeltetői a jobb megtérülés érdekében lopják az elektromos áramot, amik hatósági akciókat is vonnak maguk után. Malajziában nemrég úgy döntöttek, hogy a pénzbírság és a börtönbüntetés mellett máshogy is el kell rettenteniük a kriptobányász áramtolvajokat.

Hirdetés

Helyi lapok szerint hat különböző alkalommal csaptak le február és április között a maláj hatóságok olyan kriptobányászokra, akik illegális módon csatlakoztak az elektromos hálózatra, az ő tevékenységük pedig a több mint hatszázmillió forint értékű ellopott áram mellett három tűzesetet is eredményezett. A rendőrségi akciók folyományaként hat személyt sikerrel vád alá is helyeztek, akik akár nyolcezer maláj ringgit értékű pénzbüntetés (ez kb. 579 ezer forint) mellett a legsúlyosabb esetben nyolc hónapos börtönbüntetéssel is szembe kell, hogy nézzenek.

Nem kímélték azonban a kriptovaluták bányászatára használt felszerelésüket sem, a hatósági beszámolók alapján 1069, erre a célra igénybe vett számítógépet koboztak el a rajtaütések során.  Annak érdekében pedig, hogy példát statuáljanak, a közel 380 millió forint értékű hardvert a rendőrség parkolójában, egy úthengerrel zúzták használhatatlan elektronikai hulladékká.

Ezzel együtt a meggazdagodás reményének köszönhetően biztosan nem áll meg a kriptobányászatra használt hálózat bővülése, ahogy az is valószínű, hogy aki máshogy nem tud versenyképessé válni, olyan illegális trükkökhöz folyamodik majd, mint a gépek meghajtására használt áram lopása.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.